Hlavní obsah

Tuhé mrazy vystřídá mohutná obleva

Zatímco na začátku pracovního týdne můžeme ještě počítat s tuhými mrazy, od čtvrtka je třeba se připravit na oblevu. S oteplením přijdou vydatné dešťové srážky, které mohou přinést vzestupy hladin některých vodních toků.

Článek

V první polovině týdne ještě budou vládnout ledové dny, kdy i odpolední teploty zůstanou pod bodem mrazu. Oblačnosti bude méně, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

„V pondělí bude oblačnost proměnlivá s občasnými sněhovými přeháňkami, četnějšími na horách. Tam může napadnout až 10 centimetrů sněhu,“ uvedla Honsová. Pondělní odpolední teploty se budou pohybovat kolem -4 stupňů až 0.

V úterý bude polojasno, po ránu se očekává místy zataženo s nízkou oblačností a mlhavo. Nízká oblačnost může někde vydržet po celý den. „Pozor na mlhy, mohou být mrznoucí,“ varovala Honsová. Po ránu teploty klesnou na -6 až -10, při malé oblačnosti až -13. Přes den vystoupí na -6 až -2.

Nejchladnějším dnem týdne má být středa, kdy bude nejméně oblačnosti. Na obloze bude převážně polojasno. Nízká oblačnost se bude tvořit po ránu, měla by se však během rána rozpustit. Po ránu teploty spadnou k -7 až -11, místy dokonce až na -15 stupňů. Odpolední maxima nepřesáhnou -7 až -3 stupně.

Frontální systém přinese oblevu

Ve čtvrtek se ráz počasí radikálně změní. Po ránu ještě bude polojasno a teploty budou na mrazivých -6 až -10 stupních, během dne se ale od jihozápadu začne blížit frontální systém, který s sebou přinese zataženo s deštěm. Pršet by mělo i v horských oblastech. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

Podobný ráz počasí se očekává i v pátek a v sobotu, tedy zataženo s deštěm. Teploty v pátek 1 až 5, v sobotu 2 až 6 stupňů.

Voda může stoupat

Intenzivní srážky by mohly znamenat nebezpečí vzestupu hladin některých vodních toků. „Na většině Česka leží zmrzlý sníh. Země je také přemrzlá, takže se nic nevsákne,“ upozornila Honsová na sníženou retenční schopnost půdy. Podle ní lze očekávat, že všechen sníh roztaje a voda se požene do řek.

„Takže vodohospodáři budou mít plné ruce práce. Velmi záleží na tom, jak intenzivní budou srážky. Čím víc bude pršet, tím rychleji sníh odtaje,“ upozornila Honsová. Připomněla, že například v Praze leží sníh už od 26. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám