Hlavní obsah

Havel: Doufám, že vláda o reformách pouze nemluví

Novinky, rei, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý český prezident Václav Havel vítá změnu, kterou v loňském roce přinesly hned trojí volby v České republice. S rezervou ale bere prohlášení vlády premiéra Petra Nečase (ODS), že zakročí proti korupci a zavede potřebné reformy. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi.

Článek

„Já bych byl velmi rád, kdyby (vláda) vládou reforem byla, ale mé nadšení je lehce brzděno vzpomínkou na to, že to říkají 21 let všechny vlády a všichni ministři,“ řekl Havel o Nečasově kabinetu v předtočeném interview vysílaném v neděli. Bývalý prezident poznamenal, že se to netýká jen problému korupce, ale i reformy zdravotnictví či důchodů.

Loňské volby ale podle něj naznačily touhu lidí po změně, protože „daly najevo jakousi nechuť ke starým tvářím“. „Podle mého odhadu ty výsledky prozrazují nějakou vůli ke změně, ale zdá se mi, že ta změna to ještě není,“ řekl.

„Společnost je neklidná. Jakési odcizení politiky a občanské společnost je patrno... Ty trojí volby to jakoby signalizovaly, ukázaly, že náš systém je skutečně otevřený, to je dobré. Horší je, že tato otevřenost vede občas k tomu, že se tam dostanou nepatřiční lidé,“ poznamenal Havel.

Exprezident zopakoval, že českou společnost poznamenala privatizace, která byla „samozřejmě nezbytná“, ale politici při ní „málo brzdili“ podnikatele, kteří „jako by předbíhali“.

Zpřesnil by prezidentské pravomoce

V případě přímé volby, jejímž je Havel dlouhodobým zastáncem, by někdejší hlava státu ponechala prezidentské kompetence v současném stavu, pouze by je zpřesnil. Jako příklad „pomatené formulace“ uvedl ustanovení v Ústavě, podle něhož prezident na návrh předsedy vlády jmenuje ministra.

„Občané neví, co to znamená, když prezident nechce jmenovat. Překračuje tím pravomoci? Musí ho jmenovat?“ uvedl Havel s tím, že se vždy snažil své výhrady k některým nominacím na ministry decentně řešit přímo s premiérem. Podle Havla by se celkově měla v příštích letech zpřesnit celá Ústava.

Zveřejnění depeší je podle Havla trapné

Havel se také vyjádřil k zahraničně politickým tématům. O úniku osobních názorů amerických diplomatů v depeších do Washingtonu, které zveřejnil server WikiLeaks řekl, že je to trapné. Podivil se nad skutečností, jak je možné, že mohl nějaký vojín mít přístup ke statisícům tajných dat. Hovořil o Bradleym Manningovi, kterého USA podezřívají, že dokumenty vynesl.

Bývalá hlava státu rovněž podpořila euro a jeho rychlé přijetí Českou republikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám