Hlavní obsah

Žádný airbus v Karlových Varech nehořel, popřely zprávu hasičů ČSA

Právo, Novinky, pit, pab
Karlovy Vary/Praha
Aktualizováno

České aerolinie (ČSA) v neděli dementovaly zprávu hasičů o požáru během přistání letounu Airbus A321 na lince Petrohrad – Karlovy Vary, k němuž mělo dojít v sobotu před devátou hodinou večerní. Novinkám tvrzení popřela tisková mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po opakovaném prověření všech okolností s techniky, kteří byli přímo na místě, s techniky v pražské centrále, operační kontrolou i přímo s kapitánem letadla je nutné důrazně konstatovat, že letoun A321 nezaznamenal žádnou, byť i minimální závadu nebo poškození,“ informovala Hejsková.

Žádný ze systémů podle Hejskové nehlásil závadu a žádná část letounu následně nevykazovala známky jakéhokoli poškození vzniklého třeba i jen nestandardně vysokou teplotou.

„Toto mohu uvést s jistotou vzhledem k pečlivému ohledání letounu techniky, včetně demontáže kola podvozku a kontroly brzdového systému,“ dodala mluvčí.

Podle mluvčího hasičů hořelo

Letoun Airbus A321 společnosti ČSA se měl během sobotního přistání před devátou hodinou večer na karlovarském letišti potýkat s problémy, když jeho podvozek podle mluvčího karlovarských hasičů Martina Kasala zachvátily plameny. Požár podle jeho tiskové zprávy nakonec uhasil systémem chlazení přímo pilot a nikdo z cestujících nebyl v ohrožení života.

„Plameny z podvozku letounu Airbus 321 společnosti ČSA zpozoroval dispečer na kontrolní věži karlovarského letiště během přistání v sobotu večer před devátou hodinou,“ uvedl Kasal s tím, že dispečer okamžitě vyrozuměl místní podnikovou jednotku hasičů, která k letadlu vyjela se zásahovou cisternou.

Požár podvozku podle Kasala signalizovalo elektronicky i zařízení v kokpitu, pilot letadla okamžitě spustil chlazení a dokončil přistávací manévr. „Hasiči zkontrolovali stroj, dohlédli na dohašení pomocí chladicího systému letadla, víc zasahovat nemuseli,“ připomněl Kasal.

Mluvčí poznamenal, že další síly a prostředky tak na letišti nebylo potřeba. Při přistání se na palubě nacházelo 180 cestujících a sedm členů posádky, nikdo nebyl v ohrožení života. „V podvozku hořelo brzdové obložení, po dohodě s místní jednotkou nebyl povolán ani vyšetřovatel požárů,“ dodal Kasal.

Ředitel karlovarského letiště Václav Černý řekl deníku Právo, že podle informací, které má od personálu letiště, uviděl jeden ze zaměstnanců krátké vzplanutí při intenzivním brzdění letadla. "Rozhodně to nebyly žádné metrové plameny," uvedl Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám