Hlavní obsah

Časostroj v Brně ochránil před petardami nehořlavý návlek

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Známý a tolik diskutovaný orloj či časostroj přezdívaný také brněnský falus má o další unikát navíc. Orloj se však i přes všechny negativní názory velmi rychle stal během několika měsíců neoddělitelným symbolem Brna, a proto není divu, že se tento výtvor z černé žuly rozhodlo město ochránit před případnými vandaly i o silvestrovské noci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Instalace nafukovacího obalu na časostroj v Brně

Článek

Specializovaná firma, která se mimo jiné zabývá i výrobou balónů, vzducholodí a reklamních nafukovacích předmětů, ušila na vyhřívanou sochu ochranný nafukovací obal. Tvůrci pro něj vytvořili nehořlavý materiál a nafukovací vak, který okamžitě Brňané přirovnávali k prezervativu či tampónu, byl po celou dobu během silvestrovského veselí chráněn mobilními zábranami a také hlídkami policie a strážníků.

Výroba vaku, kterou si zadaly Technické sítě Brno, přišla na 46 tisíc korun. Jeho navlečení a stažení z homole časostroje zabralo zhruba celkem tři hodiny času pro šest zaměstnanců technických sítí s montážní plošinou. Obal bude používán opakovaně.

Výroba 24 tun vážícího a šest metrů vysokého sochařského díla přišla město, tedy daňové poplatníky, na 12 miliónů korun, dalších 700 tisíc stojí navíc roční údržba, mezi kterou patří i vytápění orloje, jenž ukazuje vypouštěním skleněné kuličky poledne podle brněnské tradice už v 11 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám