Hlavní obsah

Na vlast je hrdá jen necelá polovina Čechů

Právo, Jiří Vavroň

Na svou vlast Českou republiku je hrdá ani ne polovina jejích občanů. Tento nečekaný závěr vyplývá z průzkumů agentury CVVM. Mezi nejčastější důvody, proč se lidé za ČR stydí, patří pro 40 procent oslovených občanů stud za politické představitele a fungování politiky obecně, pro 19 procent je to korupce a nízká úroveň právního prostředí.

Foto: Petr Nový, Novinky

Václavské náměstí v Praze. (Ilustrační foto)

Článek

Proč je naopak 44 procent obyvatel naší země hrdých, že patří právě sem a jsou občany České republiky? Jako hlavní důvody uvádějí vztah k rodné zemi, její historii, přírodě, místu, kde žije jejich rodina a přátelé.

Při hodnocení sebe sama dávají Češi do popředí takové charakteristiky, jako jsou společenskost, smysl pro humor a ambicióznost. Myslí si o sobě také, že jsou chytří, sympatičtí a příjemní. Vyplývá to ze šetření agentury Focus mezi zhruba tisícovkou obyvatel Česka na téma národnostní stereotypy.

Dáváme úplatky

Češi si bohužel zvykli na úplatky. Přes 41 procent Čechů dalo ve svém životě někdy úplatek. Třetina obyvatel souhlasí s výrokem, že kdo může, ale nebere úplatky, zbytečně škodí sobě i své rodině. Vyplývá to z ankety agentury GfK.

Češi jsou i pracanti. Česká republika se v Evropské unii řadí mezi země s nejvyšším průměrným počtem odpracovaných hodin v hlavním zaměstnání. Češi za týden v průměru odpracují takřka 38 hodin, což Českou republiku zařadilo na páté místo po Německu, Rakousku, Nizozemsku a po Řecku. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Žádným cizím jazykem se ale nedomluví 54 procent Čechů, jeden cizí jazyk ovládá 27 procent obyvatel.

Sázek nebo loterií se aktivně účastní přes 23 procent Čechů, alespoň jak vyplynulo z průzkumu agentury Median. Nejvíce se hazardu věnují lidé ve věku 50 až 59 let, a to přes 30 procent z nich. Skoro 90 procent lidí dává přednost losovaným hrám, ukázal také průzkum.

Polovina Čechů zažila ve svém životě finanční nouzi, osm z deseti Čechů si minimálně jednou za život půjčilo peníze. První půjčku stihli Češi většinou ještě před dosažením dvaceti let věku, tvrdí průzkum GE Money bank.

V průměru přečtou Češi ročně 17 knih

Jednu knihu ročně přečte 79 procent Čechů, uvádí průzkum Národní knihovny a Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Dalších 46 procent lidí si koupí alespoň jednu knihu ročně a 38 procent Čechů navštíví alespoň jednou ročně knihovnu.

Češi patří mezi nadprůměrné konzumenty alkoholických nápojů v Evropě. Aspoň občas si sklenici alkoholu dopřeje 72 procent lidí a Česko z tohoto pohledu patří mezi pětici evropských zemí, ve kterých je nejvíce příležitostných konzumentů alkoholických nápojů.

Naopak podíl abstinentů na celkovém počtu obyvatel se v ČR pohybuje kolem 21 procent a ve srovnání s evropským průměrem, který činí 32 procent, je výrazně nižší. Vyplývá to ze studie společnosti GfK Praha.

Češi třídí svůj odpad do 190 000 popelnic; každý tam ročně hodí téměř 36 kg odpadků.

Lidé starší 15 let stráví měsíčně před televizní obrazovkou denně v průměru 3 hodiny 20 minut. To je 13,9 procenta jejich času.

Ženy k dětem

Ženy se průkazně věnují rodině a dětem více než muži. Muži v praxi ochotně tyto povinnosti přepouštějí. Pokud ale mají vyjádřit své postoje či pokud se při rozvodu musí vyřešit, komu mají děti připadnout, situace se často radikálně mění, vyplývá z dlouhodobých sociologických výzkumů. Pokud se týká modelu hospodaření s penězi, 60 % českých rodin hospodaří společně.

Nakonec to s námi nebude tak špatné – prakticky nepřetržitě patří mezi naše nejvyšší hodnoty a životní cíle založení rodiny, narození dětí a šťastný partnerský vztah.

Reklama

Výběr článků

Načítám