Hlavní obsah

Policii dočasně povede její hlavní ekonom

Právo, Jakub Troníček

Nejvyšší post u policie bude po rezignaci Oldřicha Martinů zastávat až do výběru nového policejního prezidenta současný ekonomický náměstek prezidia Jiří Novák. Právu to za ministra vnitra Radka Johna (VV) potvrdila Markéta Matlochová z jeho tiskového odboru s tím, že avizované výběrové řízení na nového šéfa policie chce ministr vypsat po Novém roce.

Foto: Petr Horník, Právo

Oldřich Martinů s náměstkem pro ekonomiku Jiřím Novákem

Článek

Na hodnocení kandidátů se přitom podle dřívějších Johnových prohlášení mají kromě odborníků z bezpečnostní oblasti podílet také zástupci všech demokratických parlamentních stran. Konkrétní složení výběrové komise je však stále velkou neznámou, např. opoziční ČSSD zatím oficiálně oslovena nebyla.

„Žádnou nabídku jsme doposud nedostali a prostřednictvím předsedy strany Bohuslava Sobotky se nyní ministra Johna ptáme, jak konkrétně má výběr vlastně vypadat,“ řekl k tomu bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. Doplnil, že sociální demokracie by svého zástupce do komise vyslala pouze tehdy, pokud bude garantováno, že se nový policejní prezident bude vybírat apoliticky.

John včera prostřednictvím své mluvčí vzkázal, že jmenování členů komise bude vnitro podobně jako celé výběrové řízení řešit až po oficiální rezignaci Martinů, tedy od začátku ledna.

„Výběrová komise má doporučující a poradní charakter. Podle zákona ustanovuje policejního prezidenta do funkce ministr vnitra, který bude jistě plně přihlížet k doporučení výběrové komise, tedy vybranému nejvhodnějšímu kandidátovi,“ poznamenala k tomu včera Matlochová.

V souladu s koaliční smlouvou z letošního léta ovšem musí jméno nového policejního prezidenta podléhat také souhlasu předsedy vlády Petra Nečase (ODS). A právě to byl při hledání nejvhodnějšího kandidáta až doposud problém, John už totiž u šéfa kabinetu s několika jmény narazil.

Mezi kandidáty Čech nebo Koutný

ODS má např. problém s možnou kandidaturou bývalého šéfa policejních agentů a současného přidělence české rozvědky ve Washingtonu Jana Berouna, kterého kromě Věcí veřejných podporuje i TOP 09.

Kromě něj se v souvislosti s hledáním nového policejního prezidenta v zákulisí jako o žhavém kandidátovi podle informací Práva mluví o někdejším náměstkovi Martinů a současném zástupci Johna na ministerstvu Viktoru Čechovi, ale také o zlínském krajském policejním řediteli Bedřichu Koutném nebo jeho kolegovi z čela policie v Praze Martinu Červíčkovi.

Sám Martinů v rozhovoru pro Právo za sebe doporučil některého ze svých dvou dosavadních náměstků, tedy Nováka odpovídajícího za ekonomiku, nebo náměstka pro uniformovanou policii Ivana Bílka.

Ten se již o post policejního prezidenta podle včerejší MF Dnes jako vůbec první oficiálně přihlásil, podle všeho ale příliš šancí nemá. Věci veřejné ho totiž považují za muže spojeného s někdejším ministrem vnitra za ODS Ivanem Langerem.

Podle Johna musí příští policejní prezident být především respektovaným odborníkem, schopným krizovým manažerem s vysokou osobní integritou, který je nezávislý a dokáže odolat jakýmkoli politickým tlakům. Ministr zároveň konstatoval, že policie pod novým vedením nepotřebuje „další překotné legislativní změny ani převratné reformy“, ale spíše hledání vlastních vnitřních rezerv, ať už systémových, ekonomických, či personálních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám