Hlavní obsah

Do armády se vrátí hodnosti vojína či četaře, jiné se zruší

Právo, Oldřich Danda

Armáda zavede od Nového roku hodnosti vojín, svobodník, desátník, četař a rotný, které byly zrušeny v roce 2005 společně s povinnou brannou službou a profesionalizací armády. Zároveň zruší hodnosti podpraporčík, štábní rotmistr a podporučík.

Článek

Ministerstvo obrany tak činí proto, že rejstřík hodností začínající na rotném byla světová anomálie. Nový systém hodností by měl kopírovat zvyklosti v ostatních státech NATO.

Změna šarží se týká 70 procent vojáků. Hodnost vojína je určena pro vojáky v základním výcviku. Z dnešních rotných se stanou svobodníci, desátníci a četaři podle toho, jakou budou zastávat funkci. S nižšími hodnostmi se také vrátí na výložky vojáků tzv. pecky.

Podporučíci získají hodnost poručíků, podpraporčíci budou rotmistři a štábní rotmistři získají hodnost rotných.

Vojáci mají obavy, že s nižší hodností jim klesne hodnostní příplatek. Podle ministerstva obrany obavy nejsou na místě, protože se nezměnily jen hodnosti, ale i systém příplatků, takže s nižší hodností by vojáci měli pobírat stejnou mzdu. „Snížení hodnosti nebude mít negativní vliv na výši platu, např. hodnostní příplatek ve výši 1200 Kč, který aktuálně přísluší hodnosti rotného, bude příslušet hodnosti svobodníka,“ řekl Právu Jiří Štábl z tiskového odboru ministerstva obrany.

Přesto vojáci snížení mezd neuniknou. Jako státní zaměstnanci přijdou o 10 procent platu a navíc jim budou po odchodu z armády daněny 15 procenty výsluhy. Od roku 2012 by jim stejnou sazbou měl být také zdaněn desetitisícový příplatek na bydlení.

Budou se řešit i gripeny?

Rok 2011 by měl přinést velké skoky i pro celou armádu. Na ministerstvu obrany se připravuje tzv. Bílá kniha, která by měla řešit další směřování české obrany.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) by knihu chtěl představit na jaře. Očekává se, že nová koncepce přinese některé zásadní změny, jako je zrušení jednoho stupně velení či zrušení některých sil, např. raketového vojska.

Ministerstvo obrany v příštím roce musí hospodařit s o sedm miliard menším rozpočtem než letos. Vedení resortu proto nepočítá s žádnými obřími nákupy. Příští rok budou ale pokračovat splátky za letouny Casa, transportéry Pandur a Iveco, pronájem gripenů a uskuteční se nákup samopalů ČZ 805, které by měly nahradit 50 let používané samopaly vzor 58.

Příští rok čeká armádu, ministerstvo obrany i celou vládu diskuse o tom, čím bude armáda bránit vzdušný prostor Česka po roce 2015, kdy skončí pronájem 14 gripenů.

Generální štáb by byl pro pokračování švédských stíhaček, protože by se nemusela měnit logistika a přeškolovat piloti.

Politici jako Vondra či premiér Petr Nečas chtějí vypsat soutěž. „Musí být vypsáno nové výběrové řízení, které bude otevřené, do kterého se mohou přihlásit zadavatelé z více zemí. Nedovedu si představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů Gripen v českém letectvu,“ řekl v listopadu Nečas.

Zároveň připustil i možnost, že by armáda stíhací letouny vůbec neměla. „Jakýmkoliv dalším krokům musí předcházet důsledná analýza toho, zda potřebujeme nadzvuková letadla, nebo ne,“ uvedl Nečas. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka požaduje, aby se diskuse, zda by se mohlo Česko případně obejít bez nadzvukových letounů, účastnila i opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám