Hlavní obsah

V horských údolích byl třeskutý mráz, na vrcholech bylo tepleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika se v noci na čtvrtek potýkala se silným mrazem. Teploty na většině území klesly nad ránem pod minus deset stupňů Celsia, na většině míst byly ale mnohem níže. Nejhlouběji rtuť klesla na Kvildě na Šumavě na minus 28,9 stupně. Na vrcholech hor bylo mnohdy paradoxně tepleji.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V osadě Jizerka teplota klesla na -27,9 stupně, v Šindelové bylo -24,8 stupně. Například na Fichtelbergu v Krušných horách ale meteorologové naměřili jen -4,6 stupně, na šumavském Grosser Arberu -4,9 stupně. Na Sněžce byla teplota -9,2 stupně.

Teploty se lišily podle terénu a množství oblačnosti. Studený vzduch se přesunul do údolí, chladněji bylo také na místech s jasnou oblohou.

Meteorologové před velkým mrazem varovali. Ten sužoval republiku už ve středu ráno. Čtvrteční teploty byly ještě nižší. [celá zpráva]

Rekordy na Plzeňsku

V Plzeňském kraji padl na několika místech regionální teplotní rekord pro 30. prosinec. V Konstantinových Lázních na Tachovsku naměřili meteorologové podle ČTK minus 23,2 stupně Celsia, v Chebu 22,5 stupně pod nulou. Dosavadní regionální teplotní rekord byl z Františkových Lázní z roku 1976, kdy rtuť v teploměru klesla na minus 22,4 stupně, informovala agentura.

V Ústeckém kraji se hůře dýchá, hrozí smogová situace

V Ústeckém kraji začíná lidi trápit opět smog. Ve čtvrtek brzy ráno bylo vydáno upozornění na možnost výskytu smogové situace. Na několika místech regionu byly překročeny limity polétavého prachu v ovzduší. Nejhorší situace je v Krupce na Teplicku, Teplicích a Lomu u Mostu. Kvůli inverzi je velké množství prachových částic i na dalších místech regionu.

„Upozorňujeme, že v nejbližších hodinách je možnost výskytu smogové situace pro znečišťující látku suspendované částice PM10 a vyhlášení signálu regulace,“ uvedl Pavel Sedlecký z Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Kraj žádá řidiče, aby situaci nezhoršovali

Meteorologové vydávají upozornění při překročení limitu 100 mikrogramů na metr krychlový. V Krupce byl limit překročen téměř dvojnásobně, množství polétavého prachu tam dosáhlo 196 mikrogramů na metr krychlový vzduchu.

Varování vydal kromě meteorologů i Ústecký kraj. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by se podle něj neměli pokud možno pohybovat venku a měli by se vyhnout zvýšené fyzické zátěži. Podle mluvčího kraje Zdeňka Rytíře kraj požádal i řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích škodlivin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám