Hlavní obsah

VV mírní obavy, že by jejich referenda vyvolala spory ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční strany ODS a TOP 09 si mohou hluboce oddechnout. Věci veřejné mírní obavy, že o osudu vládních návrhů by mohlo rozhodovat několik tisíc jejich voličů v internetových referendech. VV chce nechat své příznivce hlasovat, zda by se strana měla snažit reformy prosadit jako ústavní zákon.

Foto: Milan malíček, Právo

Vít Bárta, Radek John a Kristýna Kočí

Článek

Podle toho zní i dotaz pro tzv. véčkaře: Mají VV vyjednávat se svými koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon?

"Je třeba zdůraznit, že tam nestojí vyjednat, ale vyjednávat. Tedy že se o to máme pokusit. A nerozumím tomu, proč se někdo stresuje úvahou, abychom se o to pokusili," komentoval pro Právo ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Internetové hlasování registrovaných příznivců strany Věci veřejné (VV) nezaváže její poslance k tomu, aby prosadili schválení důchodové a zdravotní reformy jako ústavní zákon. Z výsledku hlasování pouze vyplyne, jestli se mají VV pustit do vyjednávání o takovém kroku se svými koaličními partnery. VV by v otázce chystaných reforem rády dosáhly konsenzu vládních stran s opoziční ČSSD, aby byly chystané změny v systému důchodů a zdravotnictví udržitelné po řadu let, řekl poslanec VV Radim Vysloužil.

Věci veřejné se na webu ptají svých příznivců, takzvaných "véčkařů", zda mají vyjednávat s koaličními partnery ODS a TOP 09, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon.

Pokud většina hlasujících vysloví na dotaz své ano, budou se VV snažit přesvědčit koaliční partnery z ODS a TOP 09, aby o podpoře chystaných reforem vyjednávali také s opoziční ČSSD. Vládní strany totiž mají k dispozici celkem 118 hlasů ve Sněmovně, ke schválení ústavního zákona ale potřebují alespoň 120 hlasů, tedy dva hlasy poslanců opozice. V Senátu, jehož třípětinovou většinu ústavní zákon vyžaduje, je koalice dokonce v menšině.

Podle Vysloužila ale výsledek internetového hlasování ještě přímo neznamená, že reformy musejí být tímto způsobem schváleny. Strana podle něj pouze žádá "véčkaře", aby řekli, jestli mají zástupci VV vyjednávat o tom, že budou chtít prosadit důchodovou reformu ústavní většinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám