Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Hegera: začněte konat, nebo odejděte

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Soc. dem. se ve středu tvrdě pustila do ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) kvůli nápadu vyhlásit stav nouze v případě masových odchodů lékařů z nemocnic. Hejtmani David Rath a Michal Hašek vyzvali ministra, aby přestal fantazírovat a začal konat. Jinak má podle obou hejtmanů Heger rezignovat na svou funkci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath

Článek

Rath, který je také stínovým ministrem zdravotnictví za ČSSD, na tiskové konferenci v Lidovém domě označil Hegera za bezradného. Představil také návrh, jak vyřešit problém s platy nemocničních lékařů. Podle Ratha by mělo ministerstvo zdravotnictví iniciovat navýšení plateb zdravotních pojišťoven nemocnicím o 10 až 15 procent. Doplnil, že pojišťovny mají na účtech zhruba 14 miliard korun, zatímco navýšení mezd by přišlo asi na čtyři miliardy.

„Pane ministře Hegře, buď začněte konat, nebo odejděte,“ vyzval Rath. Za Středočeský kraj Rath uvedl, že stav nouze vyhlašovat nebudou. „O tom vůbec ani neuvažujeme,“ sdělil. Domnívá se přitom, že to bude názor většiny hejtmanů. Heger se má podle Ratha s vyhlášením stavu nouze obrátit na vládu. Míní, že pokud má zbytek kabinetu nějakou soudnost, ministr se stavem nouze neuspěje.

Rath přitom nešetřil ostrými slovy. Systém českého zdravotnictví označil za prohnilý, zrůdný a nemocný. Peníze jsou podle hejtmana směřovány tam, kde se žije v luxusu a schází u pacienta. „Končí legrace, nastává čas něco dělat,“ vyzval Rath také premiéra Petra Nečase (ODS).

Heger: je typické řešení ČSSD

Heger návrh odmítl. „To řešení, které nabízí pan Rath, je typické sociálně demokratické: přidáme státní peníze, které nemáme,“řekl Heger. Ujistil přitom, že v nejbližších dnech vyhlášení nouzového stavu nehrozí.

Hrozba odchodů tisíců lékařů je sice nezanedbatelná a nelze ji bagatelizovat. Odmítl ale, že by z nemocnice odcházelo až 40 procent lékařů, podle něj je to asi 25 procent. V následujících dvou měsících, kdy poběží výpovědní lhůty, chce situaci spolu s řediteli nemocnic řešit, dodal ministr v ČT.

Hašek: Poděkujte se a odejděte

Do ministra zdravotnictví se pustil i šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). „Ministr Heger bohužel nadále namísto řešení krize spojené s hromadným odchodem lékařů hloupě improvizuje, a pokud bude takto pokračovat, obávám se o pacienty i české zdravotnictví nejenom od 1. března 2011,“ sdělil Hašek Právu.

Šéf hejtmanů připomněl, že již v pondělí žádal Hegera o svolání jednání Bezpečností rady státu za účasti hejtmanů ke kritické situaci spojené s hromadnými odchody lékařů. „Izolované řešení v jednotlivých krajích bez koordinace by situaci mohlo jenom zkomplikovat,“ varoval Hašek.

Ministra vyzval, aby sdělil jasný plán na řešení krize. „Pokud žádný plán nemáte, neumíte, či nechcete fungovat jako krizový manažer a jen populisticky přehazujete odpovědnost na kraje, raději se poděkujte a odejděte, situace je příliš vážná pro občany ČR. Není čas na jakékoliv hrátky mezi vládou a kraji v tak citlivé záležitosti, jako je dostupná veřejná zdravotní péče,“ prohlásil Hašek.

Exody lékařů ve vybraných nemocnicích
ZařízeníPodané výpovědi k 29. 12.
Krajská nemocnice v LiberciVýpověď podalo 51 lékařů ze 300
Krajská nemocnice v PardubicíchVýpověď podalo 118 lékařů z více než 300
Krajská zdravotní spravující pět nemocnic na ÚsteckuVýpověď podalo 108 lékařů z 820
Městská nemocnice OstravaVýpověď podalo 80 lékařů v rámci protestu, 16 samostatně - celkem 40 procent
Krajská nemocnice T. Bati ve ZlíněVýpověď podalo 128 lékařů z 291
Fakultní nemocnice v Hradci KrálovéVýpověď podalo 186 lékařů z 575
Fakultní nemocnice BrnoVýpověď podalo 139 lékařů, což znamená 18 procent
Fakultní nemocnice sv. Anny v BrněVýpověď podalo 140 lékařů, což je zhruba třetina
Nemocnice Český KrumlovVýpověď podalo 23 lékařů z 62
Fakultní nemocnice OlomoucVýpověď podalo 135 lékařů, asi čtvrtina
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám