Hlavní obsah

Kdysi vládní US-DEU rozhodla o své likvidaci

K lednu příštího roku přestane existovat někdejší vládní strana Unie svobody-Demokratická unie (US-DEU). Pod původním názvem Unie svobody vznikla 17. ledna 1998 odštěpením od ODS a měla nemalou podporu veřejnosti. Po osmi letech ale zcela propadla ve sněmovních volbách a její vliv byl už zcela okrajový. Pozornost budil pouze jeden z jejích bývalých předsedů, exministr Pavel Němec.

Foto: Archiv, Právo

První lídr US-DEU Jan Ruml

Článek

O zrušení strany rozhodla její republiková rada začátkem prosince. US-DEU skončí podle svých představitelů bez neuhrazených závazků. Zdravici unionistům napsal na stranickém webu další s někdejších předsedů - Jan Hadrava. Unie podle něho byla "naše matka, dcera, milenka, otec, strejda i teta". "Naši nepřátelé, korupčníci, po nás plivali, podráželi nám nohy, vysmívali se nám. Teď berou naše slova za svá, teď hovoří naším jazykem. V našich nepřátelích unie žije," podotkl Hadrava.

Vznik uskupení kolem tehdejšího lídra Jana Rumla byl jedním z důsledků politické krize v roce 1997. Na jejím konci byl tehdy pád koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a ODA v čele s premiérem Václavem Klausem (ODS) a rozkol ODS, která procházela skandálem s tajnými stranickými sponzory.

V prvních průzkumech se preference unie pohybovaly vysoko nad deseti procenty, když nová strana odčerpala příznivce i "mateřské" ODS. V předčasných volbách do Sněmovny v roce 1998 ale unie dostala jen 8,6 procenta hlasů a zaostala za vítěznou ČSSD i ODS. Unionisté odmítli nabídku tehdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana vytvořit koalici sociálních demokratů, KDU-ČSL a US, a otevřeli tím dveře opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS, která umožnila fungování menšinové vlády sociální demokracie.

K pádu přispěl i omyl při registraci kandidátky

Po volbách US vytvořila spolu s KDU-ČSL, ODA a DEU takzvanou čtyřkoalici, která se ale začátkem volebního roku 2002 rozpadla. Unie se sloučila s DEU a kandidovala s lidovci. Nová vládní koalice těchto stran s vítěznou ČSSD měla jen nejtěsnější většinu poslanců.

Kompromisy, které musela unie ve vládě dělat, snížily její důvěryhodnost u voličů. V následujících volbách v roce 2006 dostala pouze 0,3 procenta hlasů.

V letošních podzimních komunálních volbách kandidovala US-DEU v některých obcích v různých koalicích. Seskupení získala mandáty v zastupitelstvech.

Hořká historka se s unií váže v souvislosti s krajskými volbami před šesti lety. Tehdy zmocněnkyně nepodala kandidátku na krajském úřadě, ale omylem u sousedního ředitelství silnic a dálnic. Na chybu se přišlo až potom, co strana zmeškala zákonný termín pro podání kandidátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám