Hlavní obsah

Ministr plánuje donutit lékaře k práci vyhlášením krizového stavu

Pokud by nemocnice nedokázaly v některém kraji kvůli hromadnému odchodu lékařů poskytovat ani základní akutní péči, je ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připraven přesvědčit hejtmany, aby vyhlásili stav nebezpečí. Politici by pak mohli doktorům nařídit, aby se do práce vrátili, uvedly ve středu Hospodářské noviny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"V případě nutnosti je možné vyhlásit stav krizového ohrožení, který se vyhlašuje při hromadných neštěstích nebo přírodních kalamitách. Když je v ohrožení zdraví většího počtu obyvatel, tak to je důvod k vyhlášení krizového stavu. A v krizovém stavu může hejtman nařídit i pracovní povinnost," řekl Heger Hospodářským novinám.

Hejtmani mohou vyhlásit stav nebezpečí na území kraje maximálně na 30 dní. Po tu dobu přestávají automaticky platit některá základní lidská práva a kraje ve spolupráci se státem mohou lidem nařídit nejen pracovní povinnost, ale mohou je třeba proti jejich vůli přemístit z místa na místo nebo jim zakázat pohyb v určitých oblastech. Stav nebezpečí vyhlašují kraje například při povodních, kdy záchranáři evakuují "neposlušné" obyvatele proti jejich vůli.

Hejtmani jsou zatím k možnosti, že by kvůli hromadnému odchodu lékařům nařídili krizový stav, podle HN poměrně zdrženliví. "Nechám to posoudit právníky. Ale když to posvětí vláda, tak o tom můžeme diskutovat," konstatoval hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. V jeho kraji hrozí největší problémy, výpověď tu podalo téměř 60 procent nemocničních lékařů.

Pokud by lékaři nucený návrat do práce odmítli, hrozila by jim pokuta až 50 000 korun. I proto se odborářům hrozba vyhlášením stavu nebezpečí vůbec nelíbí. "Není možné nás srovnávat s nepředvídatelnou přírodní katastrofou. Na to, že hrozí hromadné výpovědi lékařů, upozorňujeme od března," uvedl předseda lékařských odborů Martin Engel.

Výpovědi podalo zatím 3 650 ze 16 tisíc nemocničních lékařů. Podle lékařských odborů ale toto číslo ještě mírně stoupne.

Reklama

Výběr článků

Načítám