Hlavní obsah

ČSSD vyrukovala s novou taktikou, jak zviditelnit vlastní novely

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. se rozhodla naplno využít nadpoloviční většiny, kterou disponuje po podzimních volbách v Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Čelní osobnosti soc. dem.: Bohuslav Sobotka, Milan Urban a Martin Pecina

Článek

„Nemá smysl předkládat zákony ve Sněmovně, kde nám je vládní koalice zametá pod koberec. Zřejmě přejdeme na taktiku, že budeme předkládat zákony v Senátu,“ řekl v úterý Právu místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD).

V Senátu mají oranžoví nadpoloviční většinu 41 mandátů z celkového počtu 81 senátorů. Se schválením předloh tedy nebude problém.

Návrhy ale v takovém případě ještě putují do Sněmovny k dalšímu projednání. A zde nic nebrání vládním stranám se 118 poslanci je vrátit s připomínkami zpět do Senátu, či je definitivně zamítnout. Klíčové však je, že změna taktiky umožní soc. dem. více vlastní zákony zviditelnit.

Škromach prozradil, že nová taktika by mohla být využita například u návrhu na přímou volbu prezidenta, který chce soc. dem. znovu předložit, nebo u řady sociálních zákonů. „Takto jsme se domlouvali ve vedení strany,“ sdělil Škromach.

Zdrží schvalování vládních reforem

Většina v horní komoře umožňuje ČSSD i opačný postup, kdy bude vracet poslancům vládní předlohy. Hlavně ty, jež budou součástí reforem.

V bilančním dopise všem členům soc. dem. k právě končícímu roku se chystanému postupu oranžových věnoval úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka. „Uděláme vše pro to, aby vládě neprošly žádné nevratné změny,“ napsal.

Vrátit zákon poslancům nicméně umožňuje pouze zdržet legislativní proces, neboť vládní většina ve Sněmovně může hravě senátní veto přehlasovat.

„To, že ČSSD má většinu (v Senátu), je to realita, se kterou umíme žít. Na druhou stranu je jasné, že se zkomplikuje vládní reformní politika. Bude teď otázkou, jak s tím naloží sociální demokracie, jestli její úspěch povede k tomu, že vypukne válka Senátu se Sněmovnou, nebo ne,“ uvedl už krátce po senátních volbách premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám