Hlavní obsah

Nemocnice chystají kvůli výpovědím krizové scénáře

V nemocnicích ředitelé registrují výpovědi už od stovek lékařů. Obávají se, že v mnoha regionech hrozí zdravotnický kolaps.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda LOK Martin Engel před starou sanitkou, která objížděla nemocnice v ČR.

Článek

Výpověď od 93 ze zhruba 130 lékařů dostal v úterý na stůl například i šéf Slezské nemocnice v Opavě. „Nyní přijdou na řadu jednání o krizovém programu. Máme už nějaké instrukce, které říkají, že od března nebudeme objednávat operace, omezíme i provoz některých odborných ambulancí,“ naznačil mluvčí Daniel Svoboda.

Najatá právní kancelář začala výpovědi rozesílat v pondělí, v celé republice jich má být v rámci akce Děkujeme, odcházíme přes 3800.

V krnovské nemocnici podalo výpověď 54 z 90 lékařů. Na chirurgickém oddělení končí podle ředitele krnovské nemocnice Ladislava Václavce úplně všichni. „Máme ale ještě další dva chirurgy na jiných odděleních a také já jsem chirurg, takže budu schopen pacienta ošetřit. Šlo by ale jen přechodné řešení, které nebude dlouhodobě udržitelné,“ řekl.

Existenční otazníky se vznášejí i nad příbramskou porodnicí. „Kromě primáře dali na gynekologicko-porodnickém oddělení výpověď všichni lékaři,“ řekl Právu šéf nemocnice Stanislav Holobrada.

Hrozí kolaps

V brněnské Úrazové nemocnici podalo výpověď 41 lékařů z 65. „Kdyby všichni odešli, přestane v nemocnici fungovat to základní, tedy operativa,“ uvedl ředitel Karel Doležal.

Podle něho by se nemocnice v krajním případě musela zaměřit jen na doléčování a ponechala by si několik ambulancí. V nemocnici provedou za rok průměrně přes 8000 operací. Kdyby odešli anesteziologové a část chirurgů a traumatologů, služby se zhroutí.

Na Vysočině bylo avizovaných výpovědí nejvíce. „Neoficiálně mělo podat výpovědi 109 z celkových 150 lékařů, ale zásilku z právní kanceláře čekáme až ve středu,“ řekl Právu ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

„Nám výpovědi dorazily právě před chvílí. Z avízovaných 80 lékařů skutečně podalo výpověď 71, a to z celkových 135 doktorů v nemocnici,“ informovala mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Operace v ohrožení

Přibližně 180 lékařů podalo výpověď v Pardubickém kraji. Podle ředitelů není rozhodující počet, ale hlavně profesní složení odcházejících. Z tohoto pohledu je nejhorší situace v Chrudimi, kde podstatnou část odcházejících tvoří lékaři z oddělení ARO, gynekologie a dětského oddělení.

„ARO zablokuje veškerou operativu. Pokud nebude fungovat resuscitace a servis pro celou nemocnici, je to těžko zvladatelná situace,“ připustil ředitel chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček. „Reálně by hrozilo spojení nemocnic v Litomyšli a ve Svitavách,“ řekl Libor Vylíčil, ředitel nemocnice v Litomyšli.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně doručila v úterý pošta 128 výpovědí lékařů. Je to zhruba 44 procenta z celkového počtu 291 lékařů v nemocnici. „Pokud své výpovědi aspoň polovina z lékařů nevezme zpět, nastane v nemocnici od března 2011 krizový stav. Prvořadým úkolem zdravotníků, kteří v nemocnici zůstanou, bude zajistit akutní a neodkladnou péči. To znamená postarat se hlavně o pacienty, kteří jsou ohroženi na životě,“ sdělil Právu ředitel Bohuslav Škubal.

V Praze končí neurologové

Do Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají někdejší tři okresní nemocnice v Karlových Varech, Chebu a Sokolově, přinesl v úterý dopoledne kurýr celkem 76 výpovědí.

„Hned na začátku roku se chci s každým z lékařů sejít. Rád bych věděl, za jakých podmínek by výpověď vzal zpět,“ uvedl ředitel KKN Zdeněk Horák.

Pražské fakultní nemocnice podle dostupných informací zatím výpovědi lékařů nedostaly. Většina lékařů chce zůstat v Česku, mnozí se netají tím, že výpověď je jen formou protestu a rádi by ve své nemocnici zůstali. Už si také někteří domlouvají se svými řediteli, že je vezmou zpět.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici ohlásila výpověď třeba téměř celá neurologická klinika, neurologové chtějí odejít také z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Fakultní nemocnice Motol. Nemocnice by pak musely soustředit síly na jedno pracoviště pro celé hlavní město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám