Hlavní obsah

VV mají pro vládní koalici časovanou bombu

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen co se koalici podařilo odvrátit pád vlády, schyluje se mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými k dalšímu konfliktu, tentokrát o důchodovou a zdravotní reformu. A hlavní roli v něm opět hrají Věci veřejné.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně VV Kristýna Kočí, Karolína Peake se zákonodárci ODS a TOP 09

Článek

Jejich vedení předložilo 22. prosince svým členům a příznivcům, kterých je asi 20 tisíc, k hlasování čtyři internetová referenda. Nejkontroverznější je otázka: „Mají VV vyjednávat se svými koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon?“

Pokud se véčkaři vysloví pro variantu schválení reforem ústavním zákonem a jejich vedení to bude prosazovat na úrovni koalice, může to ohrozit nejen reformy, ale i samu vládu. Pro schválení ústavního zákona totiž potřebuje koalice ve Sněmovně dva hlasy z opozičního tábora, a ty nemá. V Senátu, jehož třípětinovou většinu ústavní zákon vyžaduje, je dokonce v menšině. Musela by tedy vyjednat podporu se soc. dem., případně s komunisty, a to by s jistotou znamenalo konec reforem podle vládního programu koalice.

Pokud by koaličního partnera  referendum k takovému kroku zavázalo, tak je to v podstatě totéž jako výzva k vypovězení koaliční smlouvy
ministr financí Miroslav Kalousek

Pádu vlády se proto obává ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokud má koaliční partner jistotu, že referendum ho nezaváže k takové hlouposti, tak je mi úplně jedno, co dělá. Pokud by ho referendum k takovému kroku zavázalo, tak je to v podstatě totéž jako výzva k vypovězení koaliční smlouvy“ řekl v úterý Právu.

Peake: Referenda jsou pro nás závazná

Jak Právu potvrdila místopředsedkyně VV Karolína Peake, strana bude výsledky hlasování respektovat. „Referenda jsou pro nás závazná. Pokud se na věci ptáme, tak na ně chceme slyšet i odpověď a chceme výsledek prosazovat,“ uvedla. Koalice navíc ještě měsíc bude žít v nejistotě, jelikož výsledky referend budou známy až 21. ledna.

Peake si uvědomuje, že referenda způsobí v koalici další neshody, ty ale podle ní budou existovat vždycky. „Není to tak, že by koaliční strany fungovaly jako jeden tým. Stále jsme si jeden druhému bohužel i politickým konkurentem. Je ale nicméně úlohou koalice, aby hledala konsenzus,“ podotkla.

Podle Peake by všechny zásadní reformy měly být otázkou diskuse se soc. dem. „Jsou to tak zásadní věci, které by měly přetrvat několik volebních období, a proto bychom měli hledat shodu. A to i v případě, že bychom nepotřebovali schválit ústavní zákon 120hlasovou většinou,“ dodala Peake.

Na co odpovídají véčkaři
Mají VV vyjednávat se svými koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon?
Souhlasíte se sjednocením DPH na 19 % pod záminkou financování důchodů bez plné kompenzace důchodcům a rodinám s dětmi?
Chcete, aby se do výpočtu důchodu nadále plně započítával průměrný příjem matky/otce v době jejich ekonomické aktivity i za dobu péče o dítě?
Souhlasíte s tím, aby osoby vychovávající děti měly nižší odvody na důchodové pojištění?

Kalousek by si také přál dohodu s opozicí, ale není podle něj reálná, a rovněž považuje za nesmyslné vázat důchodovou reformu na souhlas ČSSD. „Byla by to promarněná příležitost, protože opozice se chová tak, že o žádnou dohodu nestojí. Opozice stojí jen o to, že žádné reformy dělat nebudeme,“ poznamenal Kalousek.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje véčkařské referendum za ústavní i politický nesmysl. „O důchodové reformě budeme hledat shodu s opozicí, ale chtít, aby součástí ústavy byly úhradová vyhláška nebo pravidla spoření na důchody, je hloupost,“ řekl Právu Vondra.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka by to byl nešťastný krok. „Nepřiměřeně a uměle by se posílila vyjednávací pozice soc. dem. Ústavní zákon ano, ale jako výsledek jednání, nikoli jako podmínku,“ uvedl Drábek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám