Hlavní obsah

Lidovci jsou bez peněz, mají platit mimořádný poplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěch ve sněmovních volbách nastartoval značnou finanční ztrátu KDU-ČSL. Lidovci proto plánují v příštím roce zařadit mezi členské příspěvky také takzvaný mimořádný příspěvek. Výtěžek z této položky pak poputuje na účet krajských organizací, kterým po jarní prohře přestala centrála posílat peníze.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek na sjezdu KDU-ČSL

Článek

Prohrané sněmovní volby znamenaly pro KDU-ČSL úbytek velké části příjmů za poslanecké mandáty. Z pražského lidoveckého Paláce Charitas navíc odešli dlouholetí nájemníci, a tak celková ztráta lidovců dosáhla letos více než 18 miliónů korun. Ke konci roku navíc činil lidovecký dluh ve dvou úvěrech zhruba 46 miliónů korun.

Lidovecká centrála přestala na jaře posílat peníze svým krajským organizacím. Finanční pomoc by měla přijít příští rok. Strana se chystá přidat na listiny pro výběr členských poplatků také kolonku pro mimořádný příspěvek. Výnosy za tuto položku mají získat právě krajské organizace KDU-ČSL, které navíc musely kvůli finanční krizi propustit velké množství zaměstnanců.

"Vybrané peníze z mimořádných členských příspěvků nepůjdou na ústředí do Prahy, ale budou ponechány ve Vašich krajských organizacích a budou určeny na krajské a senátní volby v roce 2012, které budou pro budoucnost naší KDU-ČSL velmi důležité," napsal ve stranickém listu křesťanským demokratům místopředseda Marian Jurečka s tím, že je na každém členovi, aby se rozhodl, jakou částkou chce přispět.

Podle něj však budou muset lidovci v příštích letech výrazně šetřit, aby byli schopni splácet úvěry. Rozpočet na rok 2011 navíc umožňuje dosáhnout na mimořádný příspěvek pouze krajům, na podobně strádající okresy už peníze nejsou. Generální tajemník KDU-ČSL vidí řešení v refinancování stávajících dvou úvěrů jedním, který by byl rozložen do delšího časového období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám