Hlavní obsah

Klaus a Schwarzenberg se drží na čele žebříčku důvěryhodnosti politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra k jednotlivým osobnostem politického života se v Česku příliš nemění, potvrdil to i prosincový výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněný v pondělí. Tradičně obsadil první příčku prezident Václav Klaus (65 %) následovaný předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem (43 %).

Článek

Výzkum kromě jiného potvrdil setrvalý pokles důvěryhodnosti předsedy Věcí veřejných Radka Johna (29 %), který souvisí s jeho působením v čele ministerstva vnitra.

CVVM do výzkumu zahrnulo jména pětadvaceti čelných ústavních činitelů, mezi nimi členy vlády, předsedy parlamentních politických stran, ombudsmana a předsedu Ústavního soudu.

Foto: Profimedia.cz

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem

Za nejpopulárnější dvojicí, Klausem a Schwarzenbergem, je skupina politiků, kteří se většinou těší dlouhodobě důvěře třetiny dotázaných. Ti měli u každého jména uvést, zda dané osobě důvěřují, či ne, nebo ji vůbec neznají. Nováčkem mezi třetinově oblíbenými politiky je předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (36 %), která dosáhla stejného výsledku jako šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský.

S odstupem jednoho procenta se za nimi umístil prozatímní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (35 %). Předsedu ODS, premiéra Petra Nečase (33 %) předstihl i jeho stranický kolega a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (34%). Ovšem rozdíly do tří procent jsou v rámci statistické chyby zanedbatelné.

Prosincová důvěryhodnost ústavních činitelů
Václav Klaus65 %
Karel Schwarzenberg43 %
Miroslava Němcová36 %
Pavel Rychetský36 %
Bohuslav Sobotka35 %
Jiří Pospíšil34 %
Petr Nečas33 %
Radek John29 %
Vít Bárta25 %
Vlasta Parkanová25 %
Lubomír Zaorálek25 %
Přemysl Sobotka22 %
Miroslav Kalousek21 %
Alexandr Vondra20 %
Vojtěch Filip19 %
Kateřina Klasnová18 %
Leoš Heger16 %
Jaromír Drábek13 %
Josef Dobeš12 %
Martin Kocourek11 %
Pavel Drobil10 %
Jiří Besser9 %
Ivan Fuksa7 %
Kamil Jankovský6 %
Pavel Varvařovský5 %
Zdroj: CVVM

Reklama

Výběr článků

Načítám