Hlavní obsah

Za Melčákovu ochranku dal stát 2,6 miliónu korun

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Někdejší přeběhlík, exposlanec Miloš Melčák, pustil kvůli svému přeběhlictví ministerstvu vnitra slušně žilou. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) přišlo více než dvouleté hlídání bývalého poslance na 2 611 477 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Melčák

Článek

„To je výsledek poměrů v minulém volebním období,“ řekl John Právu a dodal: „Doufám, že v našem období nebudou žádní přeběhlíci a nebudou podobné útraty.“

Osobního ochránce spolu s řidičem a policejním vozem přidělil Melčákovi bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) v únoru 2007 poté, co spolu s Michalem Pohankou podpořili druhou Topolánkovu vládu.

Ze soc. dem. byl Melčák vyloučen. Od té chvíle patřil k nejloajálnějším koaličním poslancům, na které se mohl premiér Mirek Topolánek v klíčových otázkách vždy spolehnout. Ať už šlo o reformu veřejných financí, zdravotnictví, rozpočet či při opakovaném vyslovování nedůvěry vládě.

Zatímco soc. dem. označovala přidělení ochranky Melčákovi za důkaz politické korupce, Topolánek i Langer to zdůvodňovali výhrůžnými dopisy a maily, které prý Melčák opakovaně dostával.

Paradoxně mu však Langer bodyguardy odebral krátce po pádu Topolánkovy vlády v květnu 2009. Spolu s ním o ně přišel i další z přeběhlíků, exposlanec soc. dem. Evžen Snítilý.

Jak vyčíslil náklady na Melčákovo hlídání současný ministr vnitra?
mzdové náklady osobního strážce přišly na 1 019 150 Kč
mzdové náklady na ochránce-řidiče 955 625 Kč
zajištění dopravy (provoz automobilů) celkem 636 702 Kč.

Jezdil v audi a superbu, bral i dopravní náhrady

Melčák měl na střídačku k dispozici policejní audi a superb. Jeho ochrana byla nepřetržitá, což znamená, že bodyguardi ho doprovázeli nejen třeba do Sněmovny na trase Praha–Zlín–Praha, ale i na dovolenou.

„Bydlel v poslanecké ubytovně v Nerudově ulici, což je pár stovek metrů od Sněmovny, a i k tomu měl k dispozici policejní vůz,“ řekl Právu poslanec Miroslav Opálka (KSČM), který opakovaně interpeloval ministry vnitry s otázkou, kolik Melčákova ochrana daňové poplatníky stála.

Melčák využíval policejní vozy zejména k cestám do Zlína, kde měl trvalé bydliště. Díky tomu tak mohl pro vlastní potřeby ušetřit poslanecké náhrady na dopravu, které v jeho případě činily 34 300 Kč korun čistého měsíčně. Za dobu využívání policejní ochrany tak dostal 857 500 Kč čistého.

Po skončení svého mandátu se jednasedmdesátiletý exposlanec vrátil ke svému původnímu zaměstnavateli, a to na ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Ve chvíli, kdy kterýkoli poslanec požádá o ochranu při jakémkoli podezření, tak to bohužel budeme muset znovu udělat a bude nás to stát velké peníze,“ řekl Právu John s tím, že by proto velmi apeloval na kolegy, aby případně takový krok velmi odpovědně vážili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám