Hlavní obsah

Rebel Huml hrozí, že příště už vládu nepodpoří

Právo, rsk

Poslanecký rebel za Věci veřejné (VV) Stanislav Huml si den po udržení kabinetu ve Sněmovně veřejně vyčítal, že podpořil vládu ODS, TOP 09 a VV. Udělal to prý kvůli nedostatku času a zároveň varoval, že pod tlakem se příště rozhodovat nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Stanislav Huml (VV)

Článek

Huml na své internetové stránce přiznal, že hlasoval proti tajné dohodě koalice s prezidentem Václavem Klausem, která byla klíčová pro to, aby VV podržely vládu při hlasování o nedůvěře, které vyvolala minulé úterý ČSSD kvůli korupční aféře na ministerstvu životního prostředí. Podezírá Klause, že nastražil na VV past jako na „umírající zvířátko“ ve snaze zachránit „rodnou stranu“ (ODS).

Véčka se potýkají s prudkým propadem preferencí a předseda Radek John s pádem popularity.

Není na sebe hrdý

„Nejsem na sebe vůbec hrdý. Příště budu odmítat rozhodovat se v časové tísni, bez možnosti se nad problémem zamyslet. A taková situace s pravděpodobností hraničící s jistotou dřív nebo později přijde,“ napsal Huml den před Štědrým dnem.

Poslanec, který kvůli své komunistické minulosti nesmí být členem VV, je ale členem poslaneckého klubu, v minulosti otevřeně kritizoval manažerské schopnosti předsedy a ministra vnitra Johna či jeho vyzdvihování bratrů Mašínů.

Při vyslovení důvěry vládě v létě prý nezaváhal ani na okamžik, jelikož premiér Petr Nečas i John působili nadějně při boji proti korupci. Po půlroce se však Huml přiznává, že se musel „těžce rozhodovat“ a hodnotit důvěryhodnost členů kabinetu. Ani jedno řešení během bilancování o víkendu 18. a 19. prosince prý nepovažoval za dobré.

„Nedobral jsem se závěru. Odejdeme z vlády, položíme ji vyslovením nedůvěry. Co bude dál? Neovlivníme již vůbec nic. Máme na stole důchodovou reformu, protikorupční program, generální inspekci a další věci. Zůstaneme a schytáme to od voličů. Uvěří nám, že to, co jsme měli v programu, myslíme vážně?“ napsal poslanec s tím, že se nakonec rozhodl podřídit většině v klubu.

Rozuzlení přinesla až tajná dohoda, která se odehrála v úterý odpoledne na Hradě, a to těsně před hlasováním Sněmovny. Ta podle informací Práva spočívá mj. v tom, že ODS nebude blokovat výměnu policejního prezidenta Oldřicha Martinů, za což si bude moci jmenovat „svého“ šéfa vznikající Generální inspekce bezpečnostních složek.

„Budeme bráni jako kupčíci s funkcemi“

„Naši vyjednavači se vracejí s tajnou dohodou. VV, symbol transparentnosti, přímé demokracie a tajná dohoda. Považuji za chybu deklarovat cokoliv, co se na Hradě událo, za tajnou dohodu. Byla to past zkušeného matadora, jak zachránit rodnou stranu a dorazit umírající zvířátko Věci veřejné?“ ptá se Huml.

Podle Humla Martinů sice dle dohody odstoupil, tím však nepovažuje záležitost za uzavřenou. „Dostane lukrativní post a my budeme vnímáni jako ti, kdo kupčí s pozicí, která je veskrze apolitická. Odcházet se z ní má na vlastní žádost nebo z důvodu neschopnosti či protiprávního chování. Ne z důvodů politických tlaků. Odešel na vlastní žádost proti své vůli. Druhá past?“ hledal odpovědi. Zda VV vběhly do pasti, podle Humla ukáže až čas.

Huml svoje rozhodnutí podřídit se většině obhajuje tím, že by se nemohl kvalifikovaně rozhodnout sám. „Rebelie, které se týkají jen mne, je jedna věc, tam, kde jde o budoucnost všech, je druhá. Podřídím se většinovému rozhodnutí. Na klubu jsme hlasovali pro přijetí varianty tajné dohody, která znamenala hlasování proti návrhu. Nebyl jsem stejně jako řada dalších pro. Většina však ano,“ přiznal.

V kuloárech před hlasováním o nedůvěře poslanci za VV sice uznávali, že debata byla někdy vyhrocená, nejednotnosti v hlasování však nepřiznávali.

Co napsal Huml
O ztrátě důvěry
V létě jsem dal důvěru vládě v čele s premiérem, který byl nadějí. Chtěl dokonce boj s korupcí osobně řídit. Ministrem vnitra se stal (Radek John) symbol investigativní novinařiny a předseda strany, za kterou jsem kandidoval. Naděje vzrůstala. Pro návrh – vyslovení důvěry jsem nezaváhal ani na okamžik. Přežili jsme hrušky a musel jsem se těžce rozhodovat. Hodnotil jsem nikoliv kauzu samu, ale postoje a chování členů vlády, kteří buď mají, nebo nemají moji důvěru. Bohužel chce se po mně černobílé rozhodnutí – pro, nebo proti.
O pastech chystaných na VV
Věci veřejné, symbol transparentnosti, přímé demokracie a tajná dohoda. Považuji za chybu deklarovat cokoliv, co se na Hradě událo, za tajnou dohodu. Byla to past zkušeného matadora (Václava Klause), jak zachránit rodnou stranu a dorazit umírající zvířátko Věci veřejné? Na rozmyšlenou nebyly hodiny, jen minuty. Dostali jsme slib, že druhý den se vyřeší odchod policejního prezidenta. Vyřešil se. A byl prezidentem oceněn, až málem plakal. Dostane lukrativní post a my budeme vnímáni jako ti, kdo kupčí s pozicí, která je veskrze apolitická. Odcházet se z ní má na vlastní žádost nebo z důvodu neschopnosti či protiprávního chování. Ne z důvodů politických tlaků. Odešel na vlastní žádost proti své vůli. Druhá past?
O pocitech při hlasování
Přes víkend jsem si slíbil, že tuto věc nemohu rozhodnout sám. Rebelie, které se týkají jen mne, je jedna věc, tam, kde jde o budoucnost všech, je druhá. Podřídím se většinovému rozhodnutí. Na klubu jsme hlasovali pro přijetí varianty tajné dohody s prezidentem ČR, která znamenala hlasování proti návrhu. Nebyl jsem stejně jako řada dalších pro. Většina však ano. Nejsem na sebe vůbec hrdý. Příště budu odmítat rozhodovat se v časové tísni, bez možnosti se nad problémem zamyslet. A taková situace s pravděpodobností hraničící s jistotou dřív nebo později přijde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám