Hlavní obsah

Konec roku bude mrazivý, na Silvestra má sněžit

Pravou zimní náladu si podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) udrží i poslední týden letošního roku. Bílé nadílky se má dočkat také východ České republiky, kde sníh místy během předvánoční oblevy odtál. Nicméně kalamita údajně nehrozí.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové ČHMÚ předpovídají na začátek týdne zvětšenou oblačnost a slabé sněžení, nejprve na západě ČR, odkud se postupně se přesune na Moravu, kde bude sněžit hlavně v úterý. „Teplota vzduchu se bude udržovat kolem -3 až -7 °C přes den, a v noci poklesne na -8 až -12 °C, při zmenšené oblačnosti až na -16 °C,“ uvádí ve své zprávě mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Ve středu a ve čtvrtek má být polojasno až oblačno, jen ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Přes den dosáhnou maximální teploty vzduchu hodnot -8 až -4 °C, v noci kvůli projasněné obloze poklesnou až na -10 až -14 °C, ve čtvrtek ještě o stupeň níže.

Tam, kde bude sněhová pokrývka a jasná noční obloha, může podle Dvořáka teplota vzduchu poklesnout i na -20 °C. Jak je poslední dobou zvykem, budou určitě na některých stanicích ustanoveny nové rekordy minimálních teplot - většinou tam, kde má reliéf terénu tvar údolí v horách. Například v neděli 26. prosince 2010 na většině stanic převažovaly ranní teploty vzduchu kolem -8 °C, avšak stanice Horská Kvilda měla -20,7 °C, což zde byl nový teplotní rekord, překonávající o přibližně tři stupně ten dosavadní.

Meteorologové předpokládají. že od pátku bude oblačno až zataženo, občas sněžení, zpočátku místy ještě polojasno. Nejnižší noční teploty budou zpočátku -5 až -10 °C,  při malé oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -15 °C, jinak -1 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí zpočátku -6 až -1 °C, jinak -3 až +2 °C.

Na Silvestra má sněžit

Silvestr bude oblačný až zatažený, opět se sněžením, i když ne kalamitním. Ledovka ani náledí by neměly vznikat, ačkoliv v nížinách může teplota vzduchu přechodně vystoupit i nad nulu a následně zase poklesnout, takže vozovky pak mohou být vlhké a vzniknout na nich kluzký povrch. Na Silvestra a Nový rok bývá omezena veřejná doprava, o to více lidé jezdí auty, takže meteorologové nabádají ke zvýšené opatrnosti.

I v prvních dnech nového roku má převažovat západní až severozápadní proudění.

„Bude k nám přicházet atlantský vzduch z té studenější, severní části oceánu. To přinese většinou velkou oblačnost a občasné sněžení, které přechodně může být i vydatnější. Žádná obleva by ani v první dekádě ledna neměla nastat, teplota vzduchu by se stále měla udržovat v intervalu od nuly do -10 °C, při projasnění a ve vhodném reliéfu krajiny pak bude klesat na hodnoty kolem -15 °C, vyloučeno není ani dosažení dalších teplotních rekordů minimálních teplot,“ předpovídá Dvořák. Na horách nadále bude podle něj velké množství sněhu a výborné lyžařské podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám