Hlavní obsah

Krátká obleva zvedla hladiny českých řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých východočeských a moravských řekách stouply do sobotního rána hladiny. Na 17 místech platil první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, pouze na Šlapance v oblasti Mírovky na Vysočině byl druhý stupeň - pohotovost. Dopoledne ale již hladiny většiny horních toků kulminovaly či klesaly, střední a dolní části větších povodí ještě mírně stoupají. Příčinou vzestupu hladin bylo výrazné oteplení a dešťové srážky v předchozích dnech.

Článek

Nejvýrazněji stouply hladiny toků v povodí Orlice a horní části povodí Sázavy na východě Českomoravské vrchoviny. První stupeň platil ráno například na čtyřech místech Sázavy, mimo jiné ve Světlé nad Sázavou a ve Zruči nad Sázavou, a dále na Moravě ve Strážnici a v Lanžhotě, na Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově, na Svratce ve Veverské Bítýšce, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí a na Orlici v Týništi nad Orlicí.

V jihovýchodní části Jihomoravského kraje již zcela odtála sněhová pokrývka, proto tam přes relativně nejvyšší páteční teploty hladiny řek výrazněji nestouply.

Příčinou vzestupu hladin bylo podle meteorologů výrazné oteplení a déšť v předchozích dnech, kdy zejména na východě České republiky bylo až deset stupňů Celsia a srážkové úhrny byly až deset milimetrů za 24 hodin.

Meteorologové předpovídají, že s ohledem na ochlazení a teploty pod nulou budou hladiny řek v horních částech povodí klesat a v dolních částech větších povodí mírně stoupnou tak, jak tam doteče voda z horních částí řek.

Situace se uklidnila na říčce Bobrůvce v obci Skryje na Brněnsku, kterou už neblokují ledové kry, jak tomu bylo na Štědrý den. "Vodohospodáři chtěli na místo vyslat bagry, které by koryto vyčistily. Ledová tříšť ale v noci povolila a byla postupně odplavena. Situace se tak vyřešila sama," řekl Tomáš Kříž z dispečinku společnosti Povodí Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám