Hlavní obsah

S návratem mrazu pokryl silnice v Česku znovu sníh i náledí

Aktualizováno

Štědrovečerní oblevu, kterou na některých místech v Česku doprovodil hustý déšť, vystřídal od sobotní noci pokles teplot pod nulu a nová sněhová nadílka. V ředě krajů proto silničáři doporučovali řidičům vyjíždět s krajní opatrností.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vítr a sněžení sužuje Česko již několikátý den.

Článek

Kvůli sněžení a silnému větru jsou v Ústeckém kraji uzavřeny silnice přes Nakléřovský průsmyk mezi Telnicí a Petrovicemi a z Krásného lesa na Adofov na Ústecku. Neprůjezdná je i silnice z Horní Halže na chatu Nástup, která je však uzavřena vždy, když je více sněhu. Dispečer silničářů v Ústeckém kraji řidičům doporučuje, aby raději po celý den nevyjížděli. Podle něho sněhová bouře v regionu trvá již téměř 24 hodin a situace se může kdykoli zhoršit.

Silničáři mají v terénu všechnu techniku včetně fréz, která se snaží silnice uvolnit. Komplikovaná je situace nejen na horách, ale i v nižších polohách. Silný vítr podle dispečera na silnice přináší stále nový sníh a vyvářejí se zde závěje.

Hlavní dispečer silničářů v Libereckém kraji Pavel Pospíšil řekl, že především v horských oblastech a na silnicích třetích tříd by ale řidiči měli být velmi opatrní. Tvoří se zde sněhové jazyky, některá místa mohou namrzat. Podle Pospíšila jsou ve většině regionu teploty mezi čtyřmi až osmi stupni pod bodem mrazu a vane silný vítr, který na silnice přináší stále nový sníh. Dispečer varoval, že zvláště silnice třetích tříd udržované pluhováním mohou být pro řidiče zrádné.

V minulých dnech na nich tál sníh, který teď ztuhl a vytvořil ledové plotny. Na tato místa připadlo asi pět centimetrů sněhu a mohou se zdát bezpečná, ale přitom jsou kluzká. Mnohem lepší je podle něho situace na silnicích ošetřovaných chemicky, na nich leží jen vrstva rozbředlého sněhu.

Rychlostní silnice a cesty první třídy v Karlovarském kraji jsou pokryty různě vysokou vrstvou převážně rozbředlého sněhu. Pro cesty do horských oblastí jsou doporučeny sněhové řetězy. Silničáři upozorňují, že řada cest má zúžený jízdní profil a vyhýbání automobilů vyžaduje opatrnost.

„Sníh pořád hodně padá, takže se zatím pouze pluží,“ uvedl karlovarský dispečer zimní údržby Antonín Chromý. „Na silnicích zůstává vrstva ujetého sněhu,“ podotkl s tím, že v Karlovarském kraji od Vánoc připadlo mezi 5 až 10 cm sněhu.

„Teploty se pohybují mezi minus pěti a deseti stupni na Božím Daru v Krušných horách,“ pokračoval dispečer, podle kterého sníh na některých otevřených místech tvoří sněhové jazyky. „Kamióny nám ale nikde nestojí. Pouze v noci padaly stromy přes silnici, hlavně v okolí Horního Slavkova, ale už je vše průjezdné,“ dodal.

V Plzeňském kraji jsou všechny cesty sjízdné, řidiči ale musí být při jízdě po pátečním sněžení opatrní. Teplota se pohybuje v regionu mezi pěti stupni pod nulou až plus dvěma stupni Celsia, místy se objevují sněhové přeháňky a fouká mírný vítr. Viditelnost je v některých částech kraje kvůli srážkám snížená.

Na dálnici D5 ležely ráno mezi 80. až 131. kilometrem zbytky sněhu po pluhování, na zbývajícím úseku byl sníh rozbředlý po chemickém ošetření. Dálnice je ale při zvýšené opatrnosti sjízdná. To platí i pro silnice první třídy, na nichž leží nejvíce nového sněhu na Tachovsku a Stříbrsku. Upozornění na možnost tvorby závějí a sněhových jazyků platí pro sever Plzeňska. Opatrní musí být řidiči i na cestách druhé a třetí třídy, zejména pak v oblasti Šumavy. Tady je vrstva sněhu na cestách souvislejší.

Středočeské silnice jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, na většině z nich leží nový nebo rozbředlý sníh po štědrovečerním sněžení. Místy znovu sněží, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Třetinu středočeských dálnic pokrývá rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Podobná je situace také na všech ostatních silnicích. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na Berounsku, Kladensku a v okrese Praha západ zůstává na silnicích ležet sníh v souvislejší vrstvě a je ujetý. Na Rakovnicku se navíc na komunikacích tvoří sněhové jazyky.

Na silnicích na východě Čech leží po nočním sněžení na mnoha místech vrstva nového sněhu. Řidiči by s ním měli počítat hlavně ve výše položených oblastech.  Slabá sněhová vrstva je častá na menších silnicích v okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, v Železných horách, na Náchodsku, Rychnovsku, Trutnovsku, v Orlických horách a v Krkonoších. Na mnoha komunikacích v nižších polohách je sníh rozbředlý. Na východě Čech bylo ráno zataženo s častými sněhovými přeháňkami. Vál slabý, občas i silný vítr, teploty se pohybovaly od několika stupňů pod nulou po bod mrazu.

V Moravskoslezském kraji se tvoří na silnicích náledí a situaci stěžuje i nové sněžení. Náledí se například vytvořilo na silnici 58 z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku do Rožnova. Silničáři také varují před možnou tvorbou náledí v Beskydech. Doporučují proto opatrnou jízdu. Některé zledovatělé silnice nižších tříd jsou kryté posypem. Viditelnost je snížena vlivem sněhových srážek na Ostravsku a Karvinsku. Teplota v Moravskoslezském kraji se ráno pohybovala od minus tří stupňů do plus jednoho. V některých regionech foukal slabý vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám