Hlavní obsah

Na Svatošských skalách u Karlových Varů se o Vánocích sešli vodáci i horolezci

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Desítky horolezců, několik vodáků na kánoích, skupina karlovarských triatletů a další výletníci se dopoledne o Vánocích sešli v romantickém údolí řeky Ohře u Svatošských skal mezi Karlovými Vary a Loktem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Svatošské skály u řeky Ohře mezi Karlovými Vary a Loktem se staly místem vánočního setkání horolezců, vodáků na kanoích a dalších sportovců.

Článek

„Scházíme se tady každý rok o Vánocích, abychom se zde setkali s lidmi, které máme rádi,“ uvedl jeden z horolezců, který jistil lanem z břehu řeky Ohře kamaráda mířícího s horolezeckou výzbrojí na skálu Zámek, která je jednou z dominant Svatošských skal.

Nebyl to přitom nikterak jednoduchý výkon, protože skály byly zasněžené, takže je horolezci museli průběžně, jak stoupali výš k vrcholu, od sněhu čistit.

„Uděláme si pak oheň, abychom se ohřáli a opekli vuřty,“ dodala horolezkyně.

„Tradice horolezeckých srazů na Svatošských skalách byla založena někdy v polovině 70. let,“ připomněl Jiří Linhart, který patřil mezi první horolezce, kteří se v malebném údolí Ohře začali před lety scházet.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Svatošské skály navštívili i horolezci.

„Když je pěkné počasí, přijde nás kolem čtyřiceti. Při lepším i kolem sedmdesáti,“ uvedl jeden z účastníků setkání Vladimír Smrž. Tentokrát se ale jejich počet blížil stovce.

Na Svatošských skalách se ale nescházejí pouze horolezci. Na kanoi připluli proti proudu dva vodáci. „Na břeh nejdeme, tam je zima,“ hlásil jeden z nich.

„Oheň ještě nehoří, tak poplujeme nejdříve na návštěvu do Lokte a pak se vrátíme,“ zhodnotili situaci a ve Svatošských skalách a pokračovali v pádlování proti proudu řeky.

„Každý rok se nás tady schází několik. Je to už taková tradice,“ dodal.

Grog, svařené víno a pivo

Na Svatošské skály se o Vánocích vydávají rovněž karlovarští triatleté. „Každý rok sem přibíháme z Karlových Varů. Kousek za houpací lávkou máme vánoční stromek, který si tady ozdobíme. Je to příjemné setkání,“ popisovala jedna z triatletek Jelena Kriegelsteinová.

Na horolezce, vodáky, sportovce a další výletníky čekala na Svatošských skalách otevřená restaurace. „Schází se tady každý rok opravdu veselá společnost,“ uvedl provozovatel hospůdky Hynek Novák.

„Největší zájem je tady o grog, svařené víno a samozřejmě o pivo,“ dodal. K dobré náladě přispěla i country kapela.

„Nijak se nejmenujeme. Prostě se tady sejdou muzikanti, kteří se navzájem znají a trochu si společně o Vánocích zamuzicírujeme,“ usmíval se kontrabasista.

Reklama

Výběr článků

Načítám