Hlavní obsah

V brněnské zoo stěhovali k družce ledního medvěda Umca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po měsíčním odloučení sdílejí od pátku opět společný výběh v brněnské zoo lední medvědice Cora a její partner Umca. Přestěhován byl koncem listopadu z výběhu, protože se očekávalo, že samice přivede na svět mláďata, která by se v příštím roce stala velkou atrakcí zahrady.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Stěhování Umca bylo náročné

Článek

Odchov se ale nezdařil. Chovatelé doufají, že příští rok bude úspěšnější. Před třemi lety se medvědice stala matkou dvojčat Billa a Toma, řekl ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka.

Mláďata sežrala

Umca musel být ze společné expozice přestěhován, aby měla Cora na mateřství klid. Byla uzavřena v porodním boxu, kde patrně přivedla na svět dvě mláďata. Ty ale pak z neznámých důvodů sežrala. Potomci patrně nebyli životaschopní.

Cora přitom již v roce 2007 prokázala, že umí být dobrou matkou. Dokladem toho je úspěšných odchov dvojčat, která se stala atrakcí zoo. Zahradu v roce 2008 navštívilo rekordních 330.000 lidí. Byla to nejvyšší návštěvnost za uplynulých 20 let. Turisté mířili do zoo za prohlídkami ledních medvídků.

Je pěkně mazaný

Stěhování Umky bylo v uplynulých dnech dost náročné. Šelmu bylo nutné naložit do přepravního boxu. Po neúspěšném odchovu se měl Umca vrátit hned ke Coře. Chovatelé jej chtěli nalákat do boxu na nejrůznější pochoutky, jenže Umca je mazaný. Vždy se pro ně natáhl, aby se k nim dostal. Udělal to ale tak, že jednu zadní nohu nechal venku a klec tedy nebylo možné uzavřít.

"Nakonec nezbylo nic jiného, než jej uspat. Box pak spustili hasiči jeřábem do medvědího výběhu," dodal Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám