Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nabídka postu premiéra byla od VV jen kompliment

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl, že nabídku VV na post premiéra, která měla zaznít v průběhu jednání před hlasováním o vyslovení nedůvěře vládě, bral jen jako kompliment. Ke sporu ministra vnitra a policejního prezidenta Schwarzenberg dodal, že není možné, aby se oba představitelé mezi sebou prali. "A vyšší bere," konstatoval lídr TOP 09 k odchodu Oldřicha Martinů.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Jak hodnotíte dohodu u prezidenta, která zabránila rozpadu vládní koalice?

Je to dobrá dohoda, ti dva pánové (Nečas a John) se alespoň na nějaký čas smířili. Pan prezident to zaštítil. Pán Bůh s námi a zlý pryč.

Jakou roli jste při vyjednávání hráli vy jako TOP 09?

My jsme se na tom, jak známo, nepodíleli.

Byli jste pouhými pozorovateli?

Ano, prosím. Bohudík.

Kde vznikla myšlenka, že by jednání měl zaštítit prezident? Vždyť jste tím riskovali, že se bude říkat, že jste slabá vláda, která si neumí sama poradit.

Pan prezident se toho iniciativně ujal v jistém stavu jednání.

Vám to nevadilo, nechtěli jste to vyřešit sami podle hesla, že špinavé prádlo se pere doma?

Je přijatelnější, když řešení předloží někdo, kdo je nad nimi, tedy hlava státu, než někdo z nich, který je k nim navíc v konkurenčním vztahu.

Prý vám během jednání véčkaři nabídli premiérské křeslo?

To nemůže nikdo brát vážně, neboť když padne vláda, tak novou vládu jmenuje prezident. A jak známo, prezident má svá pravidla a preferuje klasické strany.

A padla od nich taková nabídka?

Oni dobře věděli, že je to jen vyslovení určitého komplimentu.

Policejní prezident ve středu ohlásil rezignaci, počítám, že to je součástí té tajné dohody. Je to podle vás dobře?

Není možné, aby se delší dobu ministr vnitra a policejní prezident mezi sebou prali. A vyšší bere. Já také nemohu jmenovat velvyslance sám, ale jmenuje ho prezident republiky na návrh vlády. Ale bylo by neúnosné, aby na nějakém důležitějším místě velvyslance byl někdo, komu by to nešlo. To musí být v souladu.

Myslíte si, že by bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který pořídil nahrávky ministra životního prostředí a jeho poradce, měl vrátit do své funkce?

Jak už říkal Kalousek. Já být ministr životního prostředí bych to udělal, protože by už mě nikdo nepodezíral z korupce a všichni by viděli, že je to čistý. Ale to musí rozhodnout každý za sebe.

Je součástí dohody, že se pan Michálek vrátí na svou funkci?

Žádný text dohody neexistuje. To víte.

Prý se bavorský premiér setkal s premiérem Nečasem na vašem zámku v Bavorsku, je to pravda?

To byla spekulace. Zámek Schwarzenberg je v této době hodně vymrzlý. Já jsem tam byl před měsícem na jednu noc a je to tam hodně opuštěný.

(Podle informací Práva se premiéři před několika týdny při přípravě oficiálního jednání v Praze neformálně setkali v Bavorsku ve venkovském hotelu blízko hranic – pozn. red.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám