Hlavní obsah

ODS rozdělilo obětování Martinů

Právo, ada, nig
Praha

Rezignace policejního prezidenta Oldřicha Martinů rozdělila ODS. Část jejich poslanců je přesvědčena, že šlo o nutnou oběť kvůli zachování vlády. Jiní se domnívají, že nebylo nutné se zbavovat kvalitního policejního prezidenta.

Foto: Právo

Článek

Nikdo z oslovených ale obsah úterní dohody uzavřené pod patronací prezidenta Václava Klause nezná, protože účastníci hradní schůzky nepovažovali za nutné informovat ani poslanecký klub a nesešlo se ani stranické grémium.

Takže proti 80 hlasům opozice (dva byli nemocní), kteří hlasovali ve Sněmovně pro nedůvěru vládě, podrželo kabinet 113 poslanců koalice (5 bylo omluveno), aniž by měli informace. [celá zpráva]

„Já si myslím, že pan generál Martinů si zasloužil důstojnější odchod,“ reagovala šéfka podvýboru pro reformu Policie ČR Jana Černochová. Podle ní byl kompetentní a dobře řešil problémy.

„Mrzí mě, že se poslední měsíc stal předmětem dohadování v rámci koalice. To mi nepřijde jako dobré pro něj ani pro nás. Lidé, kteří sedí na exponovaných místech a nemají za sebou žádnou aféru, žádný problém, by měli mít důstojné východisko,“ řekla Právu Černochová. Doufá, že je součástí utajované dohody i budoucí uplatnění Martinů.

Politování nad odchodem Martinů vyjádřil místopředseda klubu ODS a člen výboru pro obranu a bezpečnost Jan Bauer: „Na rovinu – jak jsem poznal policejního prezidenta ve Sněmovně, tak já tohoto kroku lituji. Je to kvalitní člověk.“

Obsah dohody prý nezná ani místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Pokud byl odchod pana policejního prezidenta její součástí, pak to respektuji. Premiér udělal vše, aby se vláda udržela. Zachoval se státotvorně, protože v tuto chvíli se žádná jiná vládní sestava nerýsuje,“ dodal Pospíšil.

„Člověk véčkařů? Bezpečnostní riziko“

Konec Martinů v čele policie nepřekvapil místopředsedu klubu ODS Marka Bendu. „Bylo patrné, že policejní prezident nemůže být dlouhodobě v zásadním střetu se svým ministrem. To nemohlo fungovat. V tomto směru to nevidím jako fatální ani jako katastrofu,“ řekl Právu Benda.

Za mnohem důležitější považuje rozhodnutí o nástupci. „Pokud by tam Věci veřejné dosadily svého člověka, tak to bych považoval za velký problém, dokonce na hranici bezpečnostního rizika,“ reagoval na spekulace, že John bude chtít spolu s Vítem Bártou posadit do čela policie člověka blízkého jejich straně.

Tuto možnost odmítl i šéf pražské ODS Boris Šťastný. „Takoví funkcionáři, jako je policejní prezident, nejvyšší státní zástupce, soudci nebo i členové bankovní rady, by neměli být spojováni s žádnou politickou stranou. Měli by tam být především odborníci v oboru, protože jen takoví lidé mají šanci vydržet dlouho,“ dodal.

„Klaus autoritativně srovnal koalici“

Podle Šťastného, který má blízko ke Klausovi, se Martinů „stal tak, jak tomu bývá v politice všude na světě, nějakou figurou na šachovnici, která byla předmětem sváru. A vyústěním toho sváru, aby se upustila pára, bylo rozhodnutí o odchodu“.

Jak Šťastný dodal, to, co se odehrálo v úterý před hlasováním o nedůvěře vládě, nebylo vlastně žádnou dohodou. Podle něho jen prezident v určitou chvíli „jasným autoritativním způsobem ,srovnal‘ vládní činitele tak, aby v zájmu zachování státu a reformní koalice vláda existovala dál“.

Reklama

Výběr článků

Načítám