Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci, MHD v Ostravě je zdarma

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Obyvatelé Moravskoslezského kraje se znovu dusí. Kvalita ovzduší se zde během středy rapidně zhoršila. Český hydrometeorologický ústav proto k 15. hodině vyhlásil signál regulace. Průmyslové podniky proto musí začít dodržovat regulační řády a snížit tak výrobu. Lidé v Ostravě mohou poprvé využít městskou hromadnou dopravu zdarma.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tramvaje v Ostravě jezdí s cedulkou upozorňující, že kvůli smogu lze MHD využít zdarma.

Článek

Toto opatření schválilo vedení Ostravy minulý týden 16. prosince. Podle ostravské mluvčí Andrey Vojkovské budou autobusy, trolejbusy a tramvaje jezdit zhruba za dvě hodiny od vyhlášení signálu regulace, tedy od 17 hodin.

„Nejhorší situace je na Ostravsku a Karvinsku. Ve Věřňovicích jsou denní hodnoty polétavého prachu překročeny až pětinásobně. Měřicí stanice zde zaznamenala 266 mikrogramů na metr krychlový, přičemž denní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový,“ sdělila Právu ostravská meteoroložka Eva Auxtová s tím, že na dalších pěti stanicích je překročení trojnásobné.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto vypadá Ostrava z věže Nové radnice při smogové situaci.

„Nejpozději by se situace měla zlepšit v pátek, kdy přes Moravskoslezský kraj přejde studená fronta,“ doplnila Auxtová.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstranti pozměnili propagační grafiku moravsko-slezské metropole.

Krajský úřad proto žádá podnikatele, aby minimalizovali vypouštění škodlivin do ovzduší, obrací se také na řidiče, aby nejezdili automobily, ale využili bezplatnou městskou dopravu.

Hlavně lidem starším, dětem a nemocným se doporučuje omezit pobyty venku, není vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzívně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám