Hlavní obsah

Nástupce Martinů vyberou i zástupci politických stran

Aktualizováno

Ministra vnitra Radek John (VV) chce, aby do výběrové komise, která rozhodne o novém policejním prezidentovi, byli přizváni odborníci nejen z ministerstva vnitra, ale z řad všech politických demokratických stran. John to řekl ve středu na tiskové konferenci.

Článek

Podle Johna je jedním z hlavních kritérií pro výběr šéfa policie to, že se na něm dokáží shodnout politici napříč spektrem. Právě proto by se na výběru měli podílet také zástupci demokratických stran, uvedl John. V komisi tak zřejmě budou moci zasednout zástupci nejen koaličních ODS, VV a TOP 09, ale také odborník z opoziční ČSSD. Komunisté zřejmě tuto příležitost nedostanou.

John před novináři také podotkl, že takový krok mu zákon neukládá. Veškerá jména navržená politickými stranami hodlá respektovat.

Martinů ve funkci končí k 31.12. Ve středu se sešel s prezidentem a oznámil rezignaci. Na tu tlačili především Věci veřejné. Jeho odchod byl zřejmě jednou z podmínek, aby strana podpořila vládu v úterním hlasování o nedůvěře. [celá zpráva]

Čtyři kritéria

John také vyjmenoval čtyři kritéria, podle kterých by měl být podle něj nový policejní šéf vybrán. Hlavní je schopnost krizového managementu. „Musí to být erudovaná osoba, která zvládne největší rozpočtový propad policie v novodobých dějinách,“ zdůraznil John.

Důraz kladl ministr vnitra také na to, aby byl prezident zasvěcený odborník s vizí transformace české policie, zároveň ale poznamenal, že policie nepotřebuje velké a překotné reformy. Čtvrtým nejvýznamnějším kritériem je důvěryhodnost. Zárukou dobré volby musí podle Johna být morální profil.

Ministr uvedl, že se s Martinů za dobu, co je ve funkci, téměř na ničem neshodl, přesto mu poděkoval za jeho práci. Podpoří i jeho přípravu na budoucí fungování v diplomacii.

Policejní prezident rezignoval, dojala ho plaketa prezidentaVideo: Novinky

Déle než jedno volební období

Poradce ministra vnitra Jan Kubáček již dříve nastínil, že příští policejní prezident by měl dosáhnout stability doživotních šéfů amerických služeb CIA nebo FBI a ve funkci vydržet déle než jedno volební období. Z toho důvodu by měl vzejít z co nejširší politické shody, zároveň by měl mít i podporu policejních odborů a dalších expertů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám