Hlavní obsah

Policejní prezident Martinů oznámil rezignaci, dojala ho plaketa od Klause

– Praha • Aktualizováno

Policejní prezident Oldřich Martinů ve středu po jednání s prezidentem Václavem Klausem oznámil, že rezignuje k 31. prosinci na svůj post. Odchod Martinů z čela policie požadoval ministr vnitra Radek John a VV. Tento krok je podle všeho součástí dohody, kterou v úterý uzavřely špičky vládní koalice ODS, TOP 09 a VV na jednání u prezidenta Klause.

Policejní prezident rezignoval, dojala ho plaketa prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

"Nejsem si vědom žádného pochybení," uvedl Martinů s tím, že rezignoval v zájmu uklidnění situace na politické scéně. Nechtěl spekulovat ani o jménu svého možného nástupce.

Martinů se rozhodl rezignovat s ohledem na vývoj událostí v posledních dnech i na rozpočtové změny, které v budoucnu policii čekají, řekl v ČT. Připustil ale také, že o své rezignaci uvažoval již delší dobu.

Klaus dal Martinů plaketu

Po Novém roce bude nadále pracovat ve službách policie. „Budu se také připravovat na vyslání k možné službě v zahraničí,“ poznamenal šéf policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oldřich Martinů

Dočkal se také ze strany prezidenta Klause, který se Martinů v poslední době zastával, oficiálního ocenění. „Pan prezident se rozhodl udělit mi stříbrnou plaketu za úsilí, které jsem věnoval pro českou policii a stát,“ řekl policejní prezident.

Ministr vnitra Radek John hovořil o možném konci policejního prezidenta ještě před svým nástupem do funkce. Johnovi vadilo, že policie nešetří. V listopadu se situace vystupňovala po odchodu náměstka Martinů Viktora Čecha. John poté Čechův odchod označil za velmi znepokojující signál, zároveň jej jmenoval svým náměstkem.

Koncem listopadu John vyzval policejního prezidenta k rezignaci, tehdy však narazil u premiéra Petra Nečase. Následně John seznámil prezidenta Klause s 19 konkrétními body, které jej vedly k tomu, že vyzval policejního prezidenta k rezignaci.

Martinů se v polovině prosince sešel s premiérem Nečasem kvůli údajné korupční kauze ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP), kvůli níž ve stejné době rezignoval ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Postupem Martinů se poté z Johnova podnětu začala zabývat policejní inspekce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám