Hlavní obsah

Prezident se stal čtvrtým členem koalice, zlobí se ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční soc. dem. dohodu z Pražského hradu o pokračování koaliční vlády ostře zkritizovala. Hlavní aktér úmluvy, prezident Václav Klaus, se podle stranického lídra Bohuslava Sobotky uchýlil k záchraně slábnoucího premiéra Petra Nečase (ODS). Oranžoví míní, že se tím Klaus stal fakticky čtvrtým členem koaliční vlády. ČSSD se včera také dožadovala zveřejnění podrobností hradní dohody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Porada ČSSD ve Sněmovně

Článek

„Ukazuje se, že slábnoucího předsedu vlády Nečase zachraňuje prezident republiky,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. Tajnou úmluvu z Hradu označil za nestandardní.

Podle lídra soc. dem. se hlava státu postavila do role sudího a arbitra koalice. Sobotka doplnil, že Klausův postup odpovídá spíše demokracii prezidentského typu, kterou ČR není.

Šéf ČSSD se přitom pozastavil nad tím, co bude Klaus od Nečase výměnou za výrazný příspěvek k dohodě požadovat. Vyslovil podezření, že by se mohl zvýšit prezidentův vliv na zahraniční politiku. „Z toho by soc. dem. měla jistou obavu,“ uvedl Sobotka.

„Zveřejněte dohodu“

Oranžovým vadí utajení dohody z Hradu. „Soc. dem. požaduje, aby jednotlivé vládní strany zveřejnily, co jsou podmínky této dohody z Pražského hradu,“ sdělil Sobotka. Odůvodnil to tím, že se týkají tak zásadních věcí, jako je policejní prezident nebo generální inspekce policejních sborů.

Kritika představitelů ČSSD se snášela také na adresu Věcí veřejných (VV). Sobotka je vyzval, aby sdělily, za jakých podmínek na hradní úmluvu přistoupily.

V době, kdy ještě nebyla na světě dohoda z Pražského hradu a nad osudem kabinetu kvůli nejednoznačnému postoji véček visel otazník, ČSSD deklarovala, že je připravena jako vítěz květnových voleb převzít vládní odpovědnost. Sobotka uvedl, že v případě pádu Nečasova kabinetu by požádal prezidenta, aby mu předal pověření k sestavení nové vlády.

Lídr soc. dem. k tomu dodal, že by jednal se všemi stranami zastoupenými ve Sněmovně. Slíbil ale, že by bylo dodrženo tzv. bohumínské usnesení, zakazující sociálním demokratům spolupráci s komunisty na vládní úrovni.

Do VV se v úterý pouštěli také komunisté. Podle poslankyně Kateřiny Konečné nesplnila strana sliby v boji proti korupci. „Zazvonil zvonec a pohádky je konec, milé Věci veřejné,“ prohlásila v této souvislosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám