Hlavní obsah

Vláda po noční diskuzi přežila pokus o vyslovení nedůvěry

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas, alt

Kabinet Petra Nečase přežil v úterý večer pokus o vyslovení nedůvěry. Vládu podle očekávání podpořili všichni přítomní koaliční poslanci. Sněmovna schůzi začala po půl sedmé večer, než došlo na hlasování, uplynuly téměř čtyři hodiny, v nichž především opoziční poslanci zdůvodňovali, proč kabinet nemá jejich důvěru.

Nečasova vláda přežila hlasování o nedůvěřeVideo: ČTK

 
Článek

Pro návrh dát vládě nedůvěru nakonec po desáté hodině večer hlasovalo 80 opozičních poslanců. Důvěru pro vládu chtělo 113 poslanců koalice, sedm zákonodárců se buď omluvilo, nebo se hlasování neúčastnili.

"Jsem rád, že mohu společně se svými kolegy spolupředsedy v rámci koalice konstatovat, že vládní koalice obstála v testu soudržnosti. Nebudeme zakrývat, že by to byla bývala nějaká selanka. Nicméně nakonec se vždycky počítá výsledek, který je v rámci hlasování a ten výsledek je jednoznačně v rámci koaliční soudržnosti," uvedl po hlasování premiér Nečas.

Čtyřhodinová debata

Osud kabinetu byl nejasný až do úterní schůzky vedení koalice s prezidentem Václavem Klausem. Nejistá byla podpora VV, které po celou dobu napínaly zbylé dvě koaliční strany. Po jednání u prezidenta strany deklarovaly, že chtějí vyslovit kabinetu důvěru, přičemž se shodly, že existuje několik oblastí, které by měly být v nejbližší době vyřešeny.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas si potřásá rukou s odcházejícím ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem poté, co kabinet dostal důvěru.

Schůzi iniciovala ČSSD na základě skandálu, který propukl v souvislosti s možnou korupcí na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Na úvod večera se slova ujal úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který odůvodňoval, proč chce ČSSD hlasovat o vyslovení nedůvěry.

V projevu se pozastavil nad rolí premiéra v kauze, která vedla k rezignaci ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Vláda se podle něj zpronevěřila svým slibům ohledně boje s korupcí. Podle Sobotky nedošlo k selhání jednotlivého ministra, ale o selhání celého systému, který zde kabinet nastolil. Vláda podle něj nemá právo na své fungování.

Nečas ocenil, že ministr Drobil rychle a prakticky okamžitě rezignoval. Premiér zdůraznil, že si za svým postupem, který opozice kritizuje, stojí a zopakoval, že Libor Michálek, který odhalil možné korupční na SFŽP, se měl primárně obrátit na policii.

Následně se za řečnickým pultíkem střídali další zákonodárci z řad ČSSD a KSČM, kteří kritizovali postup premiéra i ministra vnitra Radka Johna, který v diskusi také vystoupil. Postupně se probíral počet zaměstnanců bezpečnostních agentur, protesty odborů i návštěva bavorského premiéra.

Po dvou hodinách debaty vystoupil poslanec ČSSD Jiří Koskuba a požádal kolegy z opozice, aby se co nejdříve hlasovalo, protože "nemá smysl mluvit k hluchým a slepým." S podobnou poznámkou po půlhodině další debaty vystoupil i poslanec TOP 09 Daniel Korte. Dosavadní vystoupení nazval verbálními prostocviky a apeloval na jejich ukončení.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) při rozhovoru s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Podmínky dohody stran s Klausem jsou tajné

Věci veřejné požadují, aby se v brzké době vyřešily jejich požadavky. Jedná se o obsazení postu policejního prezidenta, předložení protikorupční strategie a vytvoření jednotné inspekce bezpečnostních složek. Pokud by nebyly tyto úkoly vyřešeny, prezident jako garant této dohody by o tom neprodleně informoval veřejnost.

VV následně uvedly, že i jejich poslanci kabinet podpoří, byť například na odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů i nadále trvají. Následně vyšlo najevo, že na rychlém odchodu Martinů se strany dohodly na setkání u prezidenta. [celá zpráva].

Další podmínky strany nezveřejnily.

Michálek by se mohl vrátit

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík večer v České televizi mluvil i o tom, že by se odvolaný šéf fondu životního prostředí Libor Michálek mohl vrátit na svou původní pozici. Neudělal nic špatného a strany se prý shodly na tom, že každý rozumný nový ministr životního prostředí by ho měl do funkce vrátit.

Sám Michálek ČT řekl, že stále není úplně přesvědčen o tom, že vláda má upřímný zájem podezření, s nimiž přišel, řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám