Hlavní obsah

Lidé z fondu nás vyzývali k úplatkům, stěžují si starostové

Právo, map

Současné dění ve Státním fondu životního prostředí potvrzuje obavy více než tisícovky obcí a měst spojených v celostátním Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR). Právu to řekl tajemník sdružení Tomáš Chmela.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na předsedu SMS ČR Josefa Bartoňka se totiž začátkem října obrátili někteří starostové se žádostí o pomoc ve věci neprůhledného hodnocení projektových žádostí a zejména se závažnou informací, že byli vyzváni k poskytnutí odměny členům řídícího výboru operačního programu životní prostředí jako podmínky k přidělení požadované dotace v nedávno uzavřené výzvě,“ řekl Právu Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR.

„O této skutečnosti jsem neprodleně informoval vedení Státního fondu životního prostředí,“ dodal šéf sdružení samospráv Bartoněk. Ironií osudu podle něj však je, že dopis byl adresován I. náměstkovi fondu Dušanu Fibingrovi, jednomu z aktérů současné korupční aféry.

„Pan Fibingr mě v odpovědi ujišťoval o dokonalosti systému hodnocení žádostí s tím, že prakticky žádnou manipulaci s hodnocením ani korupci nepřipouští. Jak ale ukazují nedávné události, korupce v oblasti ekodotací je pravděpodobně mnohem masivnější, než naznačovaly zprávy od našich členů a než jsme si vůbec dokázali představit,“ konstatuje Bartoněk.

Nedávejte peníze na pražskou čističku, rozdělte je obcím

Starostům obcí prý navíc vadí, že fond v poslední době včas nezveřejňuje zápisy z jednání řídícího výboru a neustále odsouvá uveřejnění avizovaného harmonogramu výzev.

„Děsivě pro malé obce působí zejména několikamiliardový projekt centrální pražské čistírny odpadních vod, ze kterého měly být dle informací médií vyvedeny prostředky v astronomické výši na financování ODS. Na obdobné velmi dobře a bez postranních úmyslů připravené projekty na venkově obce čekají dlouhé roky většinou bez výsledku,“ podotkl Chmela.

„Projekt centrální pražské čistírny je už natolik zprofanovaný, že by určitě neměl být podpořen, a uvolněné prostředky by tak významně pomohly naplňovat zákonné limity čištění odpadních vod pro menší obce a města,“ dodává Bartoněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám