Hlavní obsah

Bárta nabídl Michálkovi místo, ten ale odmítl

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, map, dan

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) nabídl exřediteli Státního fondu životního prostředí Liborovi Michálkovi post na Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Bárta chce zaměstnáním Michálka, jehož z místa kvůli neochotě zničit nahrávky zachycující možné korupční jednání odvolal ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), vyslat veřejnosti jasný signál, že oznamovat korupci se vyplácí. Michálek ale nabídku odmítl.

Ministr Bárta nabízí Michálkovi práciVideo: Novinky

 
Článek

Ministr to v pondělí řekl novinářům na tiskové konferenci s tím, že jde o minimalistický krizový management.

„Snažili jsme se hledat řešení, které by zabránilo tomu, aby si lidé mysleli, že oznamovat korupci se nevyplácí. Pokud se nám v komunikaci s ODS nepodařilo dosáhnout této shody, rozhodli jsme se nabídnout panu Michálkovi práci. Nesmí se zapomenout na toho, kdo korupci oznámil a co se s tím člověkem děje. Považujeme za zásadní se za Michálka postavit a vyslat jasný signál a že oznamovat korupci se vyplácí,“ prohlásil Bárta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

„VV udělají všechno pro to, aby vás chránily, pokud na vás kmotři vyvinou tlak,“ doplnil předseda VV Radek John.

Bárta však nechtěl komentovat, nakolik je pro VV zásadní, aby se na Michálkově angažmá na SFDI, který vede exministr dopravy ve vládě premiéra Jana Fischera Gustav Slamečka (nominován ODS), shodli i ODS a TOP 09.

Kalousek: Hezké, ale zbytečné gesto

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je Bártova nabídka práce pro Michálka hezké, ale zbytečné gesto.

„Nikdo by neměl mít obavu ohlásit korupci. Ale myslím, že to gesto je skoro zbytečné, protože ať už bude ministrem životního prostředí kdokoli, tak předpokládám, že bude dostatečně příčetný, aby panu Michálkovi nabídl zpět místo na fondu životního prostředí, protože bude mít naprostou jistotu, že se nebude ve fondu krást,“ řekl Právu Kalousek.

Rychle vraťte Michálkovi funkci ředitele, žádá Sobotka

Také sociální demokracie se domnívá, že by celé situaci prospělo, kdyby Michálek opět stanul v čele SFŽP. „Drobil a Nečas také opakovaně označili Michálka za jednoho z viníků vzniklé situace. To vrhlo nejen špatné světlo na ochotu premiéra celou kauzu řešit, ale především znamenalo velký demoralizující políček všem, kdo by chtěli v budoucnu podobně jako Michálek čelit korupčním tlakům,“ vysvětluje statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něj je jedinou správnou reakcí na „chybné personální rozhodnutí“ ministra Drobila rychlý návrat pana Michálka do funkce ředitele SFŽP.

Michálek odmítl

Michálek Bártovu nabídku však odmítl s tím, že by raději dotáhl do konce započatou práci v SFŽP.

„Děkuji za nabídku ze strany pana ministra Bárty. Nicméně preferuji narovnání v podobě návratu do Státního fondu životního prostředí na pozice ředitele. Nikoli přechod na jiný státní fond. A to vzhledem k poslání, které jsem měl na životním prostředí, tedy transformaci fondu na Zelenou banku. Zároveň bych rád poznamenal, že jsem nyní v pracovním poměru ve státní správě. Zastávám místo poradce ve Státním fondu životního prostředí,“ řekl Právu odvolaný ředitel Libor Michálek.

VV neřekly, zda podpoří vládu

Další kolo jednání mezi špičkami koaličních stran se uskuteční v pondělí večer. Zatím není jasné, zda poslanci VV podpoří vládu při úterním hlasování o důvěře. Podle předsedy véček Radka Johna se o tom rozhodne podle výsledku večerního jednání. Šestihodinová schůzka ODS, TOP 09 a VV v neděli večer rozuzlení nepřinesla.

Bárta také v pondělí zopakoval, že Drobilova aféra „ohrožuje protikorupční mandát vlády“. Podle něj se kabinet musí s maximální rychlostí očistit od kauzy, aby měla důvěru veřejnosti při boji proti korupci a prosazování reforem.

Ministr označil za znepokojující počet úniků informací o vyšetřování kauzy do médií. „Osoby blízké Langrovi se snaží ovlivňovat média informacemi ze spisu. Jakýkoli únik z policejního spisu ohrožuje nezávislé vyšetřování, a to pak není problém ministerstva vnitra, ale i věrohodnosti této vlády,“ prohlásil Bárta.

Jednání v koalici nechtěl komentovat ani Kalousek. „Jednání je přerušené a já ho nechci vést v přímém přenosu,“ poznamenal Kalousek.

Podle královéhradecké buňky VV by Michálek byl ideální kandidát na Drobilovo uvolněné místo. „Přístup pana Michálka ke korupční aféře byl příkladný a je pro něho tím nejlepším doporučením k zastávání takové funkce,“ napsaly v prohlášení VV z Královéhradeckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám