Hlavní obsah

Ministerstvo obrany odhalilo 54 podezřelých zakázek, škoda 100 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo obrany v minulosti pochybilo u řady zakázek a audit, který si resort nechal vypracovat, odhalil celkem 54 nesrovnalostí. U některých zakázek byli zvýhodněni někteří účastníci tendrů, jiné zakázky byly předraženy. Auditoři hovoří o celkové částce 100 miliónů korun a poukazují i na skutečnost, že každé páté výběrové řízení nevyhrála nejlevnější zakázka. Informace zazněly na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Ministr obrany Alexandr Vondra řekl, že cílem auditů nebylo detailní prošetření všech okolností zakázek. Tím se v závažných případech podle něj bude zabývat až následné další prověřování. Audity Vondra nařídil krátce po svém nástupu do funkce, jejich výsledky má mít k dispozici policie.

V současné chvíli je prověřena přibližně polovina zakázek u Správy vojenského bytového fondu a polovina u vojenských ubytovacích správ.

Armádní zakázky jsou dlouhodobě kritizovány jako neprůhledné a často předražené. Pochybnosti provázejí především nákupy vojenské techniky i zakázky na výstavbu a správu nemovitostí. Pochybnosti vzbuzuje také projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám