Hlavní obsah

Výpověď už podalo přes 3500 lékařů, tvrdí odboráři

Právo, Novinky, per, jas
Praha
Aktualizováno

V českých nemocnicích podalo za poslední týdny do neděle výpověď 3513 lékařů, kteří se připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme. Představitelé Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) to v pondělí oznámili na tiskové konferenci.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda LOK Martin Engel s maskotem akce doktorem Exodusem

Článek

Představitelé LOK-SČL doplnili, že další stovky lékařů by mohly podat výpověď v průběhu týdne.

Postižených je 78 ze zhruba 200 nemocnic v ČR. Nejhorší situace je asi na Vysočině, kde podalo výpověď 80 procent lékařů. Celkem největší je počet výpovědí v Moravskoslezském kraji - 508.

LOK-SČL upozornil, že celkový počet lékařů, kteří pracují v českých nemocnicích, je uváděn mezi 12 až 19 tisíci. Někteří zdravotníci pracují v několika zařízeních na menší úvazky, které jsou brány samostatně, takže celkový počet lékařů je podle LOK-SČL velmi špatně vyčíslitelný.

Lékaři chtějí zamířit do zahraničí i do soukromé sféry

Martin Engel, který je předsedou LOK-SČL uvedl, že lékaři nechtějí peníze ze státního rozpočtu, ale ze systému zdravotnictví. Podle jeho slov leží množství peněz ve zdravotních pojišťovnách, v předražených přístrojích a například i ve stavebních pracích.

"Vláda nám dosud nepředložila žádnou nabídku řešení situace. Lékaři výpovědi nestáhnou. V některých nemocnicích hrozí, že od března, kdy vyprší dvouměsíční výpovědní lhůta, nebude zajištěna ani akutní péče, natož pak plánovaná,“ prohlásil Engel.

Počty lékařů, kteří podepsali výpověď
FN Hradec Králové200
FN Sv. Anna Brno154
FN Bohunice Brno91
FN Olomouc115
FN Bulovka Praha161
Městská nem. Ostrava97
Zlín128
Pardubice100
Opava93
Frýdek-Místek87
Zdroj: LOK-SČL

Engel vyčíslil, že ve většině fakultních nemocnic podepsalo výpověď přes 100 lékařů. Podle něj překvapivě velká je i odezva v pražských velkých, zejména fakultních nemocnicích. Ve FN Bulovka podepsalo výpověď 161 lékařů, v Thomayerově nemocnici 110, ve velkém odcházejí například neurologové z Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze, z pražského Motola, Vinohrad a dalších.

Lékaři požadují mzdu 200 až 400 korun na hodinu, přičemž nynější mzda je mezi 100 až 250 korunami.

Představitelé LOK-SČL uvedli, že lékaři, kteří podali výpověď, mohou odejít do zahraničí, založit si soukromou praxi nebo přejít do soukromého sektoru či farmaceutických firem.

Anketa

Myslíte si, že lékaři splní svou hrozbu a odejdou?
Ano, práce za současných podmínek se jim nevyplatí
27 %
Ne, nakonec si to z obavy o zaměstnání rozmyslí
73 %
Celkem hlasovalo 13734 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám