Hlavní obsah

V pražských nemocnicích podala výpověď většina neurologů

Praha

V rámci odborové akce Děkujeme, odcházíme podala v Praze výpověď většina neurologů včetně některých docentů a profesorů. Z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice odchází 70 procent lékařů, z Fakultní nemocnice Motol 60 procent neurologů a z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady je to 80 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se i nadále pokouší o reformu ve svém resortu, ale odchodu lékařů se mu zatím zabránit nepodařilo.

Článek

V případě VFN jde pak o 35 neurologů. O současném stavu informoval předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

"Zbývajících 30 procent jsou převážně kolegyně na mateřské a penzisté. Pokud se nic nezmění, zůstanou po uplynutí výpovědní doby na klinice většinou jen kolegové bez atestace a kolegové v důchodovém věku," sdělil ČTK lékař Ondřej Doležal ze specializovaného centra pro léčbu roztroušené sklerózy na neurologické klinice VFN.

Podané výpovědi podle něj zcela zastaví na neurologické klinice VFN provoz elitních center pro diagnostiku a výzkum roztroušené sklerózy a Parkinsonovy nemoci a mozkových příhod. Stejně tak prý zastaví i provoz lůžkové části kliniky.

Od března 2011 hrozí neposkytnutí zdravotní péče

Mezi zaměstnanci, kteří podali výpověď, je například profesorka Eva Havrdová, která vede největší české centrum pro léčbu roztroušené sklerózy. Přednosta neurologické kliniky Evžen Růžička sice zůstává, protest svých zaměstnanců ale podle Havrdové plně podporuje.

Jako hlavní důvod odchodu uvedli lékaři nespokojenost s kritickým stavem českého zdravotnictví a špatným finančním řízením nemocnic. "Peníze dnes jdou hlavně do betonu a předražené techniky, na léčbu pacientů se nedostává," zlobí se Doležal. Odchod do zahraničí přitom neplánuje žádný ze specialistů z VFN, od března 2011, kdy jim skončí výpovědní lhůta, jsou však rozhodnuti neposkytovat léčebnou péči.

Lékaři žádají trojnásobek průměrného platu v zemi

Smyslem výzvy Děkujeme, odcházíme je zlepšení platových podmínek lékařů. Lékaři žádají až trojnásobek průměrného platu v zemi, nyní mají v průměru 50 000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí 70 000 korun základního platu bez služeb a přesčasů. Podání výpovědi aktuálně zvažuje zhruba čtvrtina z 16 000 nemocničních lékařů. Podle Engela už například na Vysočině podalo výpověď 80 procent lékařů, v Novém Městě na Moravě 90 procent.

Celkové počty výpovědí ale LOK-SČL zveřejní až v pondělí na tiskové konferenci. Ministr Leoš Heger (TOP 09) připustil, že když odejde většina chirurgů nebo anesteziologů, takže nemocnice nebudou moci operovat, bude muset vláda dát lékařům peníze určené na krizové situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám