Hlavní obsah

Bavorský premiér přijede do Prahy i se šéfem sudetských Němců Posseltem

Právo, Jan Kovařík, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorský zemský premiér Horst Seehofer přiveze na vůbec první bavorskou poválečnou oficiální návštěvu České republiky ve dnech 19. a 20. prosince ve svém doprovodu i Bernda Posselta, europoslance za CSU a mluvčího organizace Němců odsunutých z Československa. Premiér Petr Nečas k tomu řekl, že kádrování složení delegace by bylo nepřípustné.

Článek

O složení delegace informovala v pátek Právo Seehoferova mluvčí Daniela Philippiová s tím, že v doprovodu je dále bavorská státní ministryně pro evropské záležitosti Emilia Müllerová, šéf bavorského svazu průmyslu Randolf Rodenstock, děkan mnichovského dómu Lorenz Wolf a Josef Schuster, prezident Zemského svazu židovských obcí Bavorska.

Premiér Petr Nečas, jenž Seehofera do Prahy pozval, Právu na otázku, zda souhlasil i s Posseltem, jehož organizace vznáší vůči ČR požadavky, jako se svým oficiálním hostem, odpověděl: „Chtěl bych připomenout, že zástupci sudetských Němců byli v delegaci například i kancléře Kohla při jeho oficiálních návštěvách ČR včetně té, při níž byla podepsána česko-německá deklarace. To za prvé. Za druhé, představa, že budete někomu kádrovat složení delegace, koho si sem vezme – on si sem bere europoslance za CSU – tak to je z jiné planety, takhle to v diplomacii nechodí.

Za třetí, pan Posselt se neúčastní té oficiální části jednání, tzn. jednání s předsedou vlády ČR, protože tam to bude primárně zaměřeno na odborné záležitosti a jsou tam velmi zúžené delegace."

Návštěva sudetoněmecké kanceláře mimo program

K plánované Seehoferově návštěvě sudetoněmecké kanceláře v Praze podotkl, že se „uskuteční v době, kdy už skončí oficiální návštěva. Je to součást jeho soukromého programu a tam on může jít, kam se mu zlíbí. To není součástí oficiálního programu návštěvy."

Podle agentury DPA chce Seehofer vztahy s Českem uvést do normálu a zřejmě netrvá na zrušení čs. prezidentských dekretů – Nečas prý zas vyšel vstříc přání CSU, aby v delegaci byl zástupce odsunutých.

Revize vlastnických poměrů nemá být tématem

Europoslanec CSU Martin Kastler, šéf Ackermannovy obce, jež sdružuje křesťany mezi Němci odsunutými z Československa, včera napsal, že očekává „rozhovory mezi přáteli, signály a představy o budoucí úzké spolupráci, a ne pouze omezení na vládní poválečné dekrety  a s nimi spojené debaty o poválečném období... Jednání o revizi vlastnických poměrů nesmí být tématem tohoto setkání."

Na programu návštěvy z Bavorska je v pondělí setkání Nečas-Seehofer „mezi čtyřma očima", po něm tisková konference. Host pak zavítá do Svatovítského chrámu, spolu s Nečasem budou dále hovořit i s představiteli hospodářství ČR a Bavorska. Seehofer navštíví arcibiskupa Duku a poté si prohlédne Židovské muzeum, čímž oficiální část pobytu skončí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám