Hlavní obsah

Lídři koalice kvůli Schwarzenbergovi přerušili schůzku k aféře Drobil

Praha
Aktualizováno

Lídři koalice se v pátek po 17. hodině sešli v sídle vlády, aby jednali o situaci, kterou vyvolala korupční aféra kolem končícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Po dvou hodinách byla schůzka přerušena, její účastníci odjeli, aniž k průběhu jednání cokoli sdělili. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl, že měl jiné povinnosti.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

"Představitelé koaličních stran dnes zhruba dvě hodiny jednali o aktuální politické situaci. Vzhledem k časovým dispozicím některých členů ale muselo být jednání přerušeno. Pokračovat bude v neděli v 15:00," uvedl mluvčí vlády Jan Osúch bez dalších podrobností.

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga mohl za přerušení koaliční schůzky trochu on. "Já jsem měl další termín, který byl dlouhodobě naplánovaný a který jsem nemohl zrušit. A proto jsem neměl sebemenší chuť tam dále setrvávat," řekl Právu Schwarzenberg. Na dotaz, zda se dozvěděl něco nového v kauze Drobil, odvětil, že nic moc.

Šéf Poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík byl trochu sdílnější. „Pan premiér nás informoval a vysvětloval, jak to bylo s panem Michálkem,“ řekl Právu Gazdík. Na otázku, zda je pro ně i po dnešní schůzce Nečas důvěryhodným premiérem uvedl: „Stále garantuji, že klub TOP 09 a starostů bude v úterý hlasovat pro důvěru vlády.“

Nečas se měl sejít s Martinů

Server Euro.cz napsal, že premiér Petr Nečas (ODS) se před jednáním mimořádně sešel s policejním prezidentem Oldřichem Martinů, který mu měl v kauze údajné korupce ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP) nové, velmi závažné informace.

O schůzku požádaly Věci veřejné, chtějí vysvětlení kauzy, kterou považují za vážný problém. Premiér Nečas kvůli jednání zrušil svou cestu do Afghánistánu za českými vojáky s tím, že je pro něj prioritou uklidnění vztahů v koalici.

Opozice chce hlasovat o nedůvěře

Opoziční sociální demokraté si kvůli kauze vyžádali schůzi s hlasováním o nedůvěře vládě, která bude příští úterý. Vládní koalice má ve Sněmovně 118 hlasů, opozice tak nemá 101 hlasů k vyslovení nedůvěry.

Představitelé TOP 09 už avizovali, že koaliční kabinet podpoří. Ani Věci veřejné podle svého předsedy Radka Johna odchod z koalice neplánují. "Rozhodně nechceme koalici rozbíjet, ale chceme dost informací," řekl John. Podle zástupců VV ale skandál kolem Drobila vrhá stín na vládu, která si jako jeden z hlavních cílů dala boj proti korupci.

Místopředseda ODS Drobil už ohlásil ve středu rezignaci na funkci ministra životního prostředí. Učinil tak poté, co Mladá fronta Dnes zveřejnila přepisy několika nahrávek rozhovorů jeho podřízených i jeho samotného. Záznamy pořídil Drobilem odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek mají údajně dokazovat snahu Drobilova poradce Martina Knetiga získat ve prospěch ODS i ministra stamiliónové částky mimo jiné i z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas: Hlasování o důvěře vláda ustojí

ČSSD chce kvůli skandálu kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Podle premiéra Petra...

Výběr článků

Načítám