Hlavní obsah

Ostravané demonstrovali za čistý vzduch, primátor skončil na zemi

Právo, den, plk
Ostrava
Aktualizováno

Indie - BOPAL, Ostrava - Mittal. Mám astma, proč asi? OTRAVA!!! Takovéto a další transparenty přinesli obyvatelé Ostravy v pátek odpoledne na demonstraci za lepší ovzduší, která se konala na Prokešově náměstí před Novou radnicí v centru krajské metropole. Primátor Petr Kajnar při menší potyčce skončil na zemi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace s názvem Rouška pro Ostravu

Článek

Demonstrace měla příznačný název - Rouška pro Ostravu. Většina z necelých čtyř stovek protestujících lidí si také na demonstraci roušky nasadila. Demonstraci připravili tři vysokoškoláci společně s občanských sdružením Vzduch.

„Chtěli jsme neobvyklou formou upozornit, že stav ostravského ovzduší je neúnosný. Nasadili jsme si tak symbolicky roušku pro Ostravu, abychom upozornili na to, že bychom ji v budoucnu také mohli kvůli jedovatému ovzduší nosit,“ uvedl vysokoškolák Jakub Sosna s tím, že se snaží především upozornit na to, že na Ostravsku nejsou dodržovány zákony.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstranti pozměnili propagační grafiku moravsko-slezské metropole.

„Nemáme naivní představy o tom, že již zítra bude ovzduší v Ostravě čistější. Obáváme se však, že bez občanského tlaku ke skutečné změně nedojde nikdy! My Ostravané nepotřebujeme hromadnou dopravu zdarma. Nepotřebujeme ani bezplatnou jízdu po dálnici. Co potřebujeme je, aby zákony byly dodržovány. Aby město a kraj využívali svých pravomocí. Například zajistili dodržování zákonných imisních limitů, které jsou dlouhodobě překračovány,“ hlásali organizátoři před demonstrujícími.

Foto: Aleš Honus, Právo

Při demonstraci zazněla hesla jako Indie - BOPAL, Ostrava - Mittal.

Podle ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) však město dělá, co je v jeho silách. „Nemáme žádné páky, jak to změnit. Podali jsme kvůli znečištěnému ovzduší na stát žalobu, zavedli jsme v době smogu bezplatnou dopravu. Za současnou situaci v Ostravě je zodpovědná především česká vláda,“ sdělil Právu na demonstraci primátor.

Při tahanici s organizátory skončil primátor na zemi

V průběhu demonstrace chtěl Kajnar i vystoupit, organizátoři mu to ale nedovolili a pokoušeli se ho vyvést z improvizovaného pódia na schodech do budovy magistrátu. Při incidentu skončil primátor na zemi.

Novinářům pak řekl, že chtěl k davu promluvit a říct, že akci podporuje a že jedině tlak občanů může pomoci změnit situaci. „Byla to taková tahanice, nestojí to ani za řeč,“ řekl později Právu s tím, že nic řešit nehodlá. Organizátoři se za incident hned omluvili.

Na demonstraci také lidé mohli podepsat petici za lepší vzduch v Ostravě, která putuje městem od letošního dubna a má již přes 2000 podpisů. Ovzduší na Ostravsku je podle výzkumu Akademie ČR a dalších odborníků nejhorší v celé Evropě.

Také v Karviné se demonstrovalo

Ve stejnou dobu jako v Ostravě se sešly necelé tři stovky lidí na protestním shromáždění proti stavbě krajské spalovny na Masarykově náměstí v Karviné.

Svou účastí na akci nazvané Bubnování pro zdraví - za čistější ovzduší dali najevo svůj názor.

„Nedodržují se zákony o čistotě a ochraně ovzduší, překračují se imisní limity i o 500 procent a nic se neděje. A v Praze, když se překračovala hlučnost o 10, 15 procent, tak soud rozhodl, že se musí udělat opatření,“ řekl jeden z organizátorů karvinské protestu, Václav Gavlovský, předseda občanského sdružení FRYGATO – EKO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám