Hlavní obsah

Heger vyzval lékaře, ať s výpověďmi počkají, peníze se pokusí najít

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyzval v pátek lékaře, aby zvážili svá rozhodnutí podat na konci roku výpověď. K ní se zavázali podpisem petice Děkujeme, odcházíme. Heger chce získat čas na reformu zdravotnictví, která má přinést i více peněz lékařům.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po setkání se zástupci krajů a nemocnic.

Článek

„Velmi rád bych se obrátil na všechny odpovědné lékaře a vyzývám je, aby své výpovědi zvážili. Ministerstvo má tým, který připravuje reformu, chce ji udělat odpovědně, seriózně a budou do ní patřit i platové záležitosti, které se dlouhou dobu neřešily,“ prohlásil ministr.

„Prosím všechny slušné lékaře, aby vydrželi, aby si dali pozdější termín, kdy bychom už mohli jasně demonstrovat, že kroky, které děláme, začínají mít svůj efekt. Opravdu nemohu teď zvýšit peníze ze státního rozpočtu pro rok 2011, hledejme zdroje v pojišťovnách a ve vnitřních úsporách,“ prohlásil Heger.

Podle jeho odhadu by na splnění požadavku lékařů, tedy trojnásobek průměrného platu v zemi bylo zapotřebí necelých šest miliard korun ročně.

Na jeho úřadě se v pátek uskutečnila schůzka, v níž byli zástupci hejtmanů i obou asociací nemocnic a projednávala se případná opatření k zajištění zdravotní péče, kdy by nastala situace, že lékaři z nemocnic masově odejdou. Zatím to deklarovalo 4200 lékařů z 16 000 nemocničních lékařů, ale kolik jich skutečně výpověď podalo a z jakých oborů, bude přesně známo až na začátku příštího roku. Teprve pak by jednotlivé nemocnice začaly sestavovat krizové plány. Účastníci schůzky se znovu sejdou začátkem ledna.

Ministr chce jednat s lékaři

Na dotaz Práva ministr Heger znovu potvrdil, že bude dál jednat s Lékařským odborovým klubem, který výzvu Děkujeme, odcházíme, inicioval. Termín schůzky ale zatím stanoven nebyl. Heger zároveň připomněl, že platové podmínky lékařů a reforma resortu se vlastně neřešila dvacet let. A všichni zainteresovaní nesou určitou část viny od ministerstva zdravotnictví až po jednotlivé lékaře.

Pokud by skutečně z nemocnic odešlo přes 4000 lékařů a v jednotlivých profesích, například chirurgické nebo anesteziologické, 80 procent lékařů, pak by musela zasednout bezpečnostní rada státu a zřejmě vyhlásit i stav nouze. Heger ale věří, že k tomu nedojde.

Předseda Asociace krajských nemocnic a zástupce Asociace krajů Jiří Běhounek dodal, že kdyby k takové situaci došlo, nemocnice především ošetří akutní pacienty, nemoci život ohrožující a traumata.

V pondělí má být jasno

V pondělí představitelé LOK mají oznámit, kolik výpovědí bylo podáno. Právní kancelář, která je soustřeďuje, je do konce roku pak doručí zaměstnavatelům. Následovat bude dvouměsíční výpovědní lhůta, a fyzicky by tedy lékaři měli odejít z nemocnic k 1. březnu příštího roku, pokud nebudou splněny jejich požadavky, aby průměrný plat kvalifikovaného lékaře byl za základní pracovní dobu 72 000 korun a začínajícího lékaře 35 000 korun. Dnes atestovaný lékař bere zhruba 50 000 korun měsíčně, ale se všemi službami a přesčasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám