Hlavní obsah

Drtivá většina studentů absolvuje lehčí verzi státní maturity

Většina studentů, 86 procent, se rozhodla absolvovat lehčí verzi státní maturity. Vedle češtiny, která je povinná pro všechny, si jako druhý předmět vybralo 61 procent studentů cizí jazyk, 39 procent matematiku. Novinářům to dnes řekl ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že procento matematiků jej pozitivně překvapilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální zkouška na státní maturity

Článek

Státní maturitu v lehčí verzi bude dělat 86 procent studentů.  U říjnové generálky maturit totiž z matematiky propadlo 48 procent studentů.

Projekt státních maturit se nelíbí Senátu, který minulý týden schválil jejich zrušení. O návrhu však bude ještě jednat vláda a poslanci. Zda poslanci návrh podpoří, není jasné. Dobeš to však nepředpokládá. Stejně tak není jisté, zda by zákon stihl vstoupit v platnost ještě před maturitním období.

Matematice podle Dobeše dají přednost zejména studenti středních odborných škol. Právě z matematiky bude také nejvíc studentů maturovat v těžší verzi, téměř čtvrtina žáků. Obtížnější variantu testů bude skládat 19 procent angličtinářů.

Minimum studentů bude dělat těžší zkoušky

Naproti tomu pouhých osm procent studentů bude dělat těžší zkoušky z českého jazyka, obtížnější maturitu chce jen šest procent němčinářů. Náročnější verze zkoušek by v budoucnu mohla sloužit jako vstupenka na vysoké školy, při přijímacím řízení v příštím roce chce však k výsledkům jednotných maturit přihlížet zatím jen jedna fakulta.

Studenti mají na jaře 2011 možnost skládat maturitu v základní verzi a nepovinně si zkusit předměty v těžší verzi. Tuto možnost využilo 14 procent z více než 98.000 studentů přihlášených k maturitám. Další ročníky už si těžší verzi nanečisto vyzkoušet nemohou.

"Já si nedokážu představit, že by Poslanecká sněmovna ten návrh (na zrušení maturit) podpořila," uvedl dnes Dobeš. Studenti se prý už nyní poctivě připravují na nové testování, celý proces je v běhu. Příprava státních maturit spolykala nejméně 570 milionů, stamiliony také bude stát každoroční provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám