Hlavní obsah

Za smog mohou velcí průmyslníci, zlobí se protestující Ostravané

Právo, den, plk
Ostrava

Ostravané se zlobí a nechtějí se jen tak smířit se stavem ovzduší ve městě, kde bydlí a vyrůstají jejich děti. Tři vysokoškoláci proto naplánovali na páteční 15. hodinu demonstraci za lepší vzduch nazvanou Rouška pro Ostravu. Uskuteční se na Prokešově náměstí před Novou radnicí v centru Ostravy. Nejvíce je pobuřuje, že radnice chrání průmyslníky a ze smogu viní dopravu a domácnosti.

Článek

„Impulsem pro organizaci demonstrace Rouška pro Ostravu byla zpráva Akademie věd ČR, která podle nás vyvrátila opakovaná tvrzení politiků, že za špinavým vzduchem stojí převážně doprava a domácí topeniště. Potvrdila, že ze 70 procent jsou za znečištěným prostředím velcí průmysloví znečišťovatelé v kraji, jako je například i ArcelorMittal Ostrava,“ řekl Právu Jakub Sosna, jeden ze tří vysokoškoláků, kteří demonstraci v Ostravě připravují.

„Máme pocit, že jsou lidé příliš pasivní. Poslední demonstrace za lepší vzduch se zde konala zhruba před dvěma a půl roky a nic se nezlepšilo. Politici jsou nedůslední, dělají jen populistická gesta, jakým je například i podle mého názoru zavedení bezplatné dopravy v době smogu ve městě. Zatím demonstraci na Facebooku podpořila už tisícovka lidí,“ dodal mladý student s tím, že demonstraci magistrátu i městskému obvodu řádně nahlásili.

„Nehodláme se smířit se stavem ovzduší v našem městě. Pojďme na vážnost problému poukázat. Pojďme ukázat, že nám to není lhostejné,“ nabádají v pozvánce na demonstraci kromě Jakuba Sosny také Vít Tokarský a Tomáš Knopp.

Primátor je pošle do Prahy

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) ve středu sdělil, že je ochotný s organizátory protestní akce diskutovat. „Vyzvu je, aby jeli demonstrovat před úřad české vlády,“ prohlásil primátor s tím, že jim klidně zaplatí i cestu autobusem. „Za současnou situaci je zodpovědný především stát, proto jsme také na něj před nějakou dobou podávali kvůli špatnému ovzduší v Ostravě žalobu,“ doplnil Kajnar.

S novinkou v boji za lepší vzduch v Moravskoslezském kraji přišlo občanské sdružení Arnika z Ostravy. Pokud chtějí obyvatelé regionu vyjádřit svou nespokojenost se znečištěným ovzduším, mohou nyní kromě svého podpisu pod petici, která putuje krajem od dubna a podepsalo ji přes 20 tisíc lidí, postát jako model s rouškou na tváři mladé ostravské fotografce Renatě. „Fotografie budou zveřejněny příští rok v červnu na výstavě SUROVÍÍÍ/RAW, která se odehraje v prostorách národní kulturní památky Dolu Michal v Ostravě,“ informovala fotografka Renata.

Karvinští zase budou bubnovat proti spalovně

Protestní shromáždění občanů pod názvem Bubnování pro zdraví se zase uskuteční v pátek také od 15 hodin v Karviné-Fryštátu. Akce má upozornit na výstavbu spalovny. Ta má být v budoucnu postavena v areálu bývalého dolu Barbora. S její výstavbou však nesouhlasí tisíce lidí, včetně některých obcí na Karvinsku, kvůli dalšímu znečištění ovzduší na Karvinsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám