Hlavní obsah

Nečas: Hlasování o důvěře vláda ustojí

Právo, Novinky, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD chce kvůli skandálu kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Podle premiéra Petra Nečase na to má plné právo. Ministerský předseda se neobává, že by jeho koaliční kabinet hlasování neustál.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (vlevo) a premiér Petr Nečas

Článek

"Je nezpochybnitelným právem opozice požádat o vyslovení nedůvěry vládě. Toto právo respektuji a zároveň dodávám, že pevně věřím, že vláda v tomto hlasování získá důvěru. A pevně věřím, že se jedná o hlasování, které má pouze zviditelnit opozici," uvedl Nečas.

Kauzu ale nechce zlehčovat, podle něj je však především na policii, aby ji prošetřila. K tomu vyzýval i odvolaného šéfa fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten měl k dispozici nahrávky, které ukazovaly, že ministrovi spolupracovníci po něm chtějí, aby manipuloval s veřejnými zakázkami.

Proč dva měsíce běhal po Praze, nahrával si téměř každého? Zcela zjevně se chystal nahrávat předsedu vlády.
premiér Petr Nečas

Podle Nečase je podivné, že Michálek se dva měsíce neobrátil na policii, ačkoliv ho k tomu vyzval. Ve čtvrtek ho také obvinil z toho, že se chystal nahrávat i jeho samotného. Přesunul na něj také veškerou odpovědnost za nynější skandál.

„Bývalý ředitel státního fondu Michálek dostal jasný pokyn, aby v případě závažných pochybností kontaktoval policii. To jsem mu neprodleně po kontaktování mého úřadu vzkázal přes pana ministra Pavla Drobila a tento vzkaz byl panu Michálkovi předán. Přesto to policii nepředal. Možná i vy byste se měli ptát, proč dva měsíce běhal po Praze, nahrával si téměř každého, zcela zjevně se chystal nahrávat předsedu vlády. Dva měsíce nepředal tyto věci policii, přestože on tvrdí, že se jedná údajně o trestnou činnost, a předal je až tehdy, kdy bylo zcela jasné, že celá záležitost vyjde v médiích,“ uvedl premiér, který je na jednání v Bruselu.

Opakovaně zdůrazňoval časový rozdíl mezi Michálkovým mailem a podáním trestního oznámení. „Onen mail přišel 13. října, pan Michálek poslal trestní oznámení 13. prosince. Proto mne šokuje, že dva měsíce to polici nepředal,“ uvedl. Dodal, že poslední kontakt s ním měl „před několika týdny“.

Nečas tvrdil, že on sám „ze své pozice nemůže rozhodovat o relevanci informací“, které od Michálka dostal, „od toho je policie a státní zastupitelství“. Opakovaně zdůrazňoval, že „má být důsledně provedeno policejní vyšetření“. „Chci, aby podezření ze závažných pochybností bylo odlišeno od toho, kde se jedná o pouhé spekulace,“ tvrdil.

Nečas: BIS jsem použít nemohl

Premiér odmítl názor, že mohl do vyšetření zapojit BIS. „To je absolutně bezpředmětné. O tom nemůže rozhodnout premiér na základě žádosti soukromé osoby,“ prohlásil. Uvedl, že BIS ani nemůže vyšetřovat trestnou činnost a že kdyby o ní získala nějaké poznatky, musí je předat policii.

Zdůraznil, že on sám „postupuje a bude vždy postupovat standardně“, tj. že bude odkazovat na policii. „Tento postup je pro předsedu vlády standardní,“ dodal.

Ohrazoval se i proti náznakům, že on sám se o věc dále nezajímal. Tvrdil, že očekával, že své údaje Michálek policii předá. „Předseda vlády nesmí zjišťovat, kdo, kdy a za jakých okolností podal trestní oznámení,“ hájil se před názorem, že celé věci nevěnoval pozornost. Dodal také, že nesmí zjišťovat ani to, v jakém stavu je trestní řízení.

Požadavek opozice na hlasování o důvěře vládě označil za akt, „který má zviditelnit opozici“. „Budeme-li postupovat zodpovědně, nepochybuji, že vláda důvěru získá,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám