Hlavní obsah

Klaus posvětil odklad vinět i zákon o dluhopisech

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek podepsal šest zákonů, mezi nimi také zákon o dluhopisovém programu, odklad elektronických vinět nebo zákaz užívání laserů v okolí letišť. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus souhlasil s původním návrhem senátorů odložit zavedení elektronických dálničních kupónů o pět let. Projekt firmy Kapsch, která má podle právního rozboru ministerstva dopravy jako jediná právo jej uskutečnit, je podle části zákonodárců předražený a stát by odkladem ušetřil až 1,4 miliardy ročně.

Někteří poslanci dokonce při diskuzi o odkladu elektronických kupónů argumentovali, že by jejich zavedení přišlo státní kasu až na 14 miliard korun.

Prezident svým podpisem rovněž stvrdil zákon, který umožní ministerstvu financí vydat 2011 až 2012 státní dluhopisy v hodnotě 274,6 miliard korun.

V účinnost se také brzy dostane zákon zakazující v okolí letišť používat laserová zařízení pod hrozbou pokuty až pět miliard korun. Požádali o to samotní piloti nedlouho před koncem minulého volebního období. Letci si stěžovali, že jim občas při startech a přistáních někdo míří lasery do očí, kvůli čemuž museli například rušit lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám