Hlavní obsah

John nepřišel vysvětlovat důvody odvolání Martinů, byl na interpelacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Radek John (VV) nepřišel ve čtvrtek na jednání branného a bezpečnostního výboru, na němž měl poslancům vysvětlovat důvody, proč chce vyměnit policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Omluvil se tím, že byl přítomen na pravidelných čtvrtečních interpelacích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Jednání výboru, kde měl John výměnu policejního prezidenta Martinů vysvětlovat, se nakonec nekonalo. Zástupci ČSSD a KSČM Johna kritizovali za to, že se jednání výboru údajně vyhýbá.

Martinů, který na jednání výboru o své budoucnosti přišel, si vyslechl pouze procedurální spory poslanců. Sněmovnu opustil, aniž se dostal k jakékoliv debatě s poslanci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Místopředseda výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) a policejní prezident Oldřich Martinů.

Zopakoval, že rozhodnutí o případném odchodu z čela policie udělá až po schůzce s premiérem Petrem Nečasem. "Nechci předjímat. Prostě 21.(prosince) se sejdeme a uvidíme," řekl. Schůzka policejního prezidenta s premiérem a Johnem se měla konat ve středu, kdy vládní koalice řešila kauzu kolem Státního fondu životního prostředí. Premiér schůzku odložil na úterý.

"My jsme to nechtěli pojmout nijak konfrontačně, my jsme chtěli slyšet ty důvody a trošku zamezit prodlužování tohoto patového stavu. Nenastalo to, je to vina Johna, že nepřišel a je to vina koaličních poslanců, že o tom jednat nechtějí," řekl novinářům předseda výboru František Bublan (ČSSD).

Poslanec ČSSD: Svolali jsme to kvůli vám

Poslanec ČSSD Václav Klučka oslovil Johna na sněmovních interpelacích po ukončení výboru. "Omluvil jste se a přitom šlo o mimořádný výbor svolaný přímo kvůli vám," vyčetl mu. John se podle něj přitom sněmovních interpelací jindy neúčastní.

"Kdopak by tady asi seděl, kdo by tady asi poslouchal interpelace poslanců levice, že vláda se nezúčastňuje interpelací, jednání Sněmovny. Na mě jsou tady čtyři interpelace. Kdybych byl na jednání výboru, tak tady budete říkat: 'Jak to, že tady Radek John není, čemu se to vyhýbá?´," hájil se ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám