Hlavní obsah

Manželé zachránili tetu před ubodáním, dostali za to Velíškovu cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně lidského života letos získali manželé Lucie a Michal Kučerovi ze Slánska. Zachránili svou tetu, kterou napadl a pobodal její přítel. Veřejnost je vybrala z pěti nominovaných při internetovém hlasování. Cenu ve čtvrtek převzali v Praze. Televizního střihače Velíška zastřelil v roce 2005 muž, před kterým bránil mladou ženu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Manželé Kučerovi navštívili zhruba před rokem svou příbuznou, protože se obávali, že jí hrozí nebezpečí od jejího přítele, který ji už dříve napadl. Když k ní přijeli, přítel byl u tety. Navzdory jejich přítomnosti tetu napadl nožem. Neváhali, Michal se vrhl na útočníka a Lucie zavolala lékařskou pomoc a postarala se o tetu.

Cena se uděluje již popáté. Projekt organizuje TV Nova s nadací ADRA. Udělované ocenění se stalo součástí projektu "Hrdinové mezi námi", který byl zahájen pod záštitou Velíškovy vdovy Ivy v létě 2007. Jeho smyslem je upozorňovat veřejnost na postoje slušnosti a statečnosti.

Hrdinové pro všední den

V minulých ročnících lidé vybrali muže, který bránil zdravotníky v karvinské porodnici před násilníky nebo čtrnáctiletého chlapce, který vytáhl z rozvodněné řeky čtyřleté dítě. Další ocenění zachránili život těhotné ženě, která ztratila vědomí za volantem, a cyklistu, kterého na přejezdu srazil vlak, a hrozilo mu vykrvácení.

Slavnostnímu ceremoniálu, při kterém se cena uděluje, předchází každoročně semináře. Letošní byl o odvaze na každý den.

Velíšek zemřel 13. září 2005, když se snažil pomoci neznámé ženě. V parku na pražském Karlově náměstí ji obtěžoval a ohrožoval pistolí jedenatřicetiletý recidivista David Lubina. Velíšek se ženy zastal a útočník po něm dvakrát vystřelil. Televizní střihač, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, útok nepřežil. Lubina byl později odsouzen k 25 letům vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám