Hlavní obsah

Koaliční partneři mají právo vědět všechno, vzkázal John premiérovi

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John tvrdí, že jeho strana nechce kvůli kauze ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) rozbíjet koalici. Má však za to, že koaliční partneři by měli o kauze vědět vše, proto je důležité jednání všech tří stran, k němuž VV Petra Nečase vyzvaly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John

Článek

Proč jste vyzvali premiéra Nečase, aby se okamžitě vrátil ze zahraniční cesty, když summit v Bruselu stejně zítra končí?

Uvědomujeme si, že je důležité řešit evropskou agendu, ale pan premiér bude mimo republiku ještě delší dobu. Situace je natolik vážná, že ho vyzýváme, aby se vrátil. Je třeba udělat koaliční jednání ještě před vyslovením nebo nevyslovením důvěry vládě, což neznamená, že bychom chtěli rozbíjet koalici, ale naši poslanci chtějí informace nejen přes média.

Abychom stihli koaliční jednání nebo přímo jednání s poslanci Věcí veřejných, tak bychom opravdu velmi rádi, kdyby se pan premiér vrátil. Jsme k dispozici i o víkendu.

Co říkáte na to, že pan premiér o té kauze věděl už od poloviny října?

To jsou právě ty věci, o kterých bychom rádi mluvili, než dojde k tak zásadnímu hlasování. Všichni koaliční partneři mají právo vědět všechno o této kauze.

Je pro vás ODS a premiér Nečas nadále důvěryhodným partnerem ve vládě, která chce bojovat proti korupci?

Velmi oceňujeme to, že se pan ministr Drobil vzdal funkce, myslím, že je to po dlouhé době první ministr, který něco takového udělal.

Oceňujeme, že to bylo rychlé rozhodnutí a že to byl signál, že politická kultura je opravdu jiná, než bývala. Abych říkal další věci, tak na to potřebuji právě ještě řadu informací.

Opravdu všechno se dozvíme, až policie tu kazu vyšetří. Přesně na tomto předvede, jestli je schopna bojovat proti korupci nebo není. Jsem velmi zvědav na výsledky její práce, bohužel jako ministr se o to nemůžu blíže zajímat.

Co říkáte na informace, že člověk, který měl závažné informace o korupci, přišel na Úřad vlády a tam ho nevyslyšeli?

Znovu opakuji, že policie bude muset vyšetřit celou tu kauzu, policie je teď ta, která bude řešit všechny podrobnosti.

Hrozí, že poslanci za Věci veřejné při hlasování o důvěře vládu nepodpoří?

My rozhodně nechceme v této chvíli koalici rozbíjet, ale chceme dostatek informací, abychom s klidným svědomím a srdcem řekli: ano, v pořádku, podporujeme vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám