Hlavní obsah

Víkend bude mrazivý, sněžit bude méně

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože čtvrtek je patrně nejchladnějším dnem z celého týdne, i nadcházející dny pracovního klidu budou v České republice ve znamení třeskutého mrazu. Podprůměrné teploty způsobuje chladné severní arktické proudění.

Článek

"Čtvrtek je na mnoha místech arktickým dnem, kdy ani maximální odpolední teplota nevystoupí nad minus deset stupňů," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že i o víkendu musíme počítat s teplotami hodně nízko.

„Už během noci na pátek počasí u nás začne ovlivňovat okluzní fronta. V pátek v Čechách bude zataženo se sněžením, napadne až 5 cm sněhu v nižších polohách, na návětrných stranách hor to může být až 20 cm,“ uvedla meteoroložka.

Na Moravě a ve Slezsku bude podle ní ještě méně oblačnosti, slabé přeháňky se budou vyskytovat jen ojediněle a více než dva centimetry nenapadnou.

V pátek po ránu teploty v Čechách klesnou na -8 až – 12, na Moravě vlivem zmenšené oblačnosti spadnou až k -16. Odpolední maxima vystoupí na -8 až -4. „Ve vyšších nadmořských výškách se mohou tvořit sněhové jazyky i závěje,“ varovala Honsová.

Víkendová rána přinesou teploty až kolem -20 stupňů

Sobotní ráno bude podobně studené. Po ránu rtuť klesne k -12 až -14 stupňům, místy ovšem budou teploty padat až k -20. Přes den zůstanou jen mezi -10 až -6. „Během soboty bude oblačno až polojasno, sněhové přeháňky se budou vyskytovat jen v horských oblastech. Ani tam ale nenapadne víc než 5 cm sněhu,“ upřesnila Honsová.

Oblačno až polojasno bude také v neděli, kdy se sněhové přeháňky budou vyskytovat jen v horských oblastech. Po ránu se teploty propadnou na -11 až -15, ojediněle až k -20. Odpolední teploty se udrží opět mezi -8 až -4 stupni.

Tak nízké teploty jsou sice hluboko pod dlouhodobým průměrem, nejsou však pro tuto roční dobu neobvyklé. Středa byla pod dlouhodobým průměrem o sedm stupňů, o víkendu to bude až o 10 stupňů. „Vloni v období před Vánoci také teploty klesaly k – 20,“ připomněla Honsová a dodala, že nepatrné oteplení se očekává počátkem nového pracovního týdne.

Nejnižší naměřené teploty ve čtvrtek ráno
Jizerka-31,4 °C
Stráž p. Ralskem-26,3 °C
Broumov-24,9 °C
Světlá hora-24,0 °C
Adršpach-23,8 °C
Bedřichov-23,3 °C
Desná-Souš-23,1 °C
Vyšší Brod-19,6 °C
Pec p. Sněžkou-19,6 °C
Liberec-20,9 °C
Černá v Pošumaví-21,5 °C
Opava-21,3 °C
Ivanovice na Hané-17,5 °C
Přerov-17,2 °C
Kobylí-16,6 °C
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám