Hlavní obsah

Lidovci by se vrátili do Sněmovny, dopadli by lépe než VV

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Poslanecké sněmovny by se po prosincových volbách dostalo šest stran, vedle pěti současných parlamentních stran by v dolní komoře zasedli i lidovci. Podle volebního modelu agentury Factum Invenio by volby vyhrála ČSSD, měla by podporu 24,4 procenta. Následovala by ODS s 20,2 procenta, TOP 09 s 17,7 procenta. Komunisté by z voleb odešli s 13,1 procenta hlasů. Pátá KDU-ČSL by měla podporu 6,8 procenta voličů a Věci veřejné by dostaly 6,3 procenta hlasů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sociální demokraté by podle přepočtu Factum Invenio získali 61 mandátů a v porovnání s výsledky květnových voleb by si polepšili o pět křesel. Komunisté by měli 29 křesel, což je o tři více, než byl květnový výsledek. Většinu ve Sněmovně by ale levicové strany neměly.

Občanští demokraté by měli 47 mandátů, TOP 09 křesel 41 a Věci veřejné 10. To je o 14 méně, než jejich poslanců v dolní komoře ve skutečnosti zasedá. "Volby Věci veřejné zastihly na maximu voličské podpory, od té doby postupně ztrácejí," uvedla v analýze společnost Factum Invenio.

Lidovci smolařem roku

S KDU-ČSL je tomu naopak. V době voleb byla jejich přízeň na minimu, nyní by strana měla 12 křesel. "Strana je smolařem roku. Volební modely jí připisovaly podporu nad pětiprocentní hranicí, volby samotné ji ale zastihly v poklesu, který trval až do září 2010," uvedla Factum Invenio.

Pokud by se volby konaly nyní, bylo by jejích 12 poslanců možným jazýčkem na vahách při vytváření koalice.

Agentura dělala průzkum ve dnech 3. až 8. prosince a zúčastnilo se ho 982 občanů starších 18 let. Z nich by k volbám přišlo 59,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám