Hlavní obsah

Senát schválil snížení platů politiků i dalších představitelů státní moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři ve čtvrtek schválili vládní návrh zákona, který o pět procent snižuje platy představitelů státu včetně soudců a státních zástupců. Normu nyní dostane k podpisu prezident republiky. Pro normu hlasovalo 46 senátorů, proti tři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

S návrhem senátory seznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle jeho slov novela uspoří 156 miliónů korun.

Schválení předcházela dlouhá diskuse, neboť někteří senátoři chtěli do zákona zapracovat systémové změny, což by však znamenalo vrátit materiál do Sněmovny. Pak by však nemohla norma platit od začátku roku 2011.

Za této situace mnozí senátoři vyslovili obavu, že v případě neschválení normy, by veřejnost označila Senát za viníka, který se staví proti snížení svých platů. Mnozí upozornili i na nedůstojnost hlasování o vlastní mzdě.

Politici, soudci a státní zástupci

Příjmy politiků by podle předlohy měly být nižší po příští tři roky, přičemž výpočet platů by se měl odvíjet od částky 51 731 korun. Soudci a žalobci by měli mít snížené mzdy jen v příštím roce.

Platová základna u soudců by měla příští rok představovat 54 005 korun, u žalobců 46 557 korun měsíčně. Zatímco u soudců by se v letech 2012 až 2014 měla základna vrátit na 56 849 korun, úpravu budoucích platů státních zástupců má do konce předložit ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám